Onderzoek

Business intelligence binnen Investment Management

1 min lezen

Bernard van de Weerd

Bernard van de Weerd  -  woensdag 5 januari 2022

Het afgelopen jaar heeft Qconcepts marktonderzoek gedaan naar de interesse en het gebruik van business intelligence binnen Investment Management. Wat blijkt: organisaties delen niet zomaar hun visie.

Achtergrond marktonderzoek

Ons marktonderzoek had meerdere doelen. Een belangrijke daarvan was het spiegelen van de drie lagen aanpak (data management / business intelligence / data science) die we in de markt herkennen. Het onderzoek was kwalitatief van aard. In het gesprek met diverse organisaties gaven zij zonder uitzondering aan dat deze onderwerpen actueel zijn, maar ook dat zij minder bereid zijn hun visie of aanpak te delen. Dat is opvallend.

Data managementBron afbeelding: blogs.sap.com

Onze inschatting

Er zijn diverse redenen die daar aan ten grondslag kunnen liggen.
Buiten voor de hand liggende redenen als geen tijd en of andere prioriteiten, verwachten wij dat een van de onderliggende oorzaken is dat organisaties vooral bezig zijn met (her)inrichten van de data laag (denk bijvoorbeeld aan alle #Collibra en #Snowflake projecten). Hierdoor krijgen vragen die spelen op de business intelligence- en/of data science laag ogenschijnlijk minder aandacht. Het op orde hebben van de data laag is immers eerste prioriteit.

Of zoomen we met deze verwachting te veel in op data en data management?
In veel organisaties wordt business intelligence immers volop gebruikt voor gestandaardiseerde rapportages, om aan wettelijke verplichtingen te voldoen dan wel voor klantrapportages. Juist voor gestandaardiseerde rapportages is een stabiele data laag voorwaardelijk. Duidelijk moet immers zijn waar data vandaan komt, welke bewerkingen hebben plaatsgevonden, op welk moment etc.

Kunnen we hetzelfde stellen voor data die ten grondslag ligt aan data science toepassingen?
Tijdens de ontwikkeling van een model of algoritme wordt vaak gebruik gemaakt van data die veel minder geschoond, geordend of gestructureerd is. We maken gebruik van allerlei methoden en techniek om verbanden in de data te zoeken of te herkennen, structuur is vooral het resultaat waarnaar we op zoek zijn.

Wat is uw mening?

Wij zijn benieuwd: Hoe kijkt u hier tegen aan? Als we kijken naar de inzet van business intelligence & data science, waar ligt binnen uw onderneming de focus dit nieuwe jaar?

Qconcepts & business intelligence

Onze adviseurs werken voor diverse investment management partijen en hebben veel ervaring met business intelligence. Heeft u vragen over dit onderwerp, of wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact op met Bernard van de Weerd.

Bernard van de Weerd
Bernard van de Weerd

Bernard is een Investment management specialist en werkte aan opdrachten - met de focus op vermogensbeheer - in verschillende branches. Bernard zet zich binnen uw organisatie graag in op diverse interim- en projectgerelateerde functies op het gebied van business intelligence en datamanagement.

Mail Bernard
Blijf in ontwikkeling met ons