Kennis

De overnamemarkt is volop bezig

2 min lezen

Seth Minten

Seth Minten  -  donderdag 9 september 2021

Ondernemers en bedrijven hebben twee bewogen jaren achter de rug. Het regent records op de beurzen. De AEX overschrijdt zijn slotrecord wekelijks. Dit is terug te zien in de overnametransacties. Kopers en verkopers willen niet langer wachten. Ondanks de onzekerheden liggen er nog volop kansen om succesvolle deals uit te voeren.

De afgelopen jaren constateren we jaarlijks een stijging in het aantal fusies en overnames. Zelfs in 2020, gedurende de pandemie, zien we met name richting Q3 en Q4 weer een stijgende lijn in de fusies en overnames. Zie de figuur hieronder (cijfers, bron: CBS)

De overnamemarkt is volop bezigDoor het aantal fusies en overnames lijkt het alsof het verkopen van onderneming een makkelijk traject is. Niets is minder waar. Er zijn niet voor niets zoveel kantoren en specialisten gericht op M&A (Mergers & Acquistions), ofwel fusies en overnames.

Het juiste moment

De verkoop van uw bedrijf is voor de buitenwereld vaak een makkelijk gegeven. Voor u ligt dat toch anders. Ondernemers verkopen een bedrijf vaak slechts één keer in hun leven. De weg van idee naar uitvoering is vaak een rollercoaster. Het begint bij de vraag wanneer het beste moment is om uw bedrijf te verkopen. De verkoop van een onderneming is een bekroning op uw carrière. Daarnaast bepaalt het voor veel ondernemers hoe hun pensioen eruit gaat zien. Kortom, u wilt de beste prijs voor uw onderneming. Daartegenover is de verkoop lang niet altijd een rationele keuze. U wilt dat uw bedrijf in goede handen terecht komt. Het is namelijk uw kindje waar u al die jaren voor heeft gezorgd. Verkoopt u bijvoorbeeld binnen de familie, of aan een medewerker, of aan een volledig onbekende?

Daarnaast zijn er diverse redenen om de overname van een onderneming te overwegen. De uitdaging is om uw wensen aan te laten sluiten op de wensen van de verkoper. U wilt bijvoorbeeld groeien in een bepaalde bedrijfstak, maar past de rest van uw organisatie wel bij de wensen van de verkoper? Daarnaast is het tevens mogelijk dat u, als zittend manager, de organisatie van uw baas over wilt nemen, maar bent u in de ogen van de eigenaar wel de beste opvolger?

De juiste kennis

Aan- en verkoopprocessen zijn complexe trajecten, waarbij u verzekerd moet zijn van de juiste kennis en expertise zodat u geen, dure of onnodige, fouten maakt. Het uiteindelijke doel is dat zowel de koper, als de verkoper het gevoel hebben dat er een goede deal tot stand is gekomen. Na de deal volgt een periode waar koper en verkoper naar alle waarschijnlijkheid nog regelmatig contact hebben.

Binnen Qconcepts hebben we alle facetten in huis om uw aan- of verkooptransactie tot een goed einde te brengen. Wij hebben verregaande kennis en ervaring in soortgelijke transacties om uw transactie tevens tot het juiste einde te brengen.

We hebben voor zowel het aan- als verkoopproces een aantal relevante vragen beantwoordt die u helpen bij de voorbereiding en doorloop van het proces. U vindt de informatie in deze blogs:

  1. Uw bedrijf verkopen
  2. Een bedrijf aankopen
Staat u zelf voor deze uitdaging?

Heeft u daarnaast nog vervolgvragen of wilt u graag een keer met ons sparren, neem dan vrijblijvend contact op met Seth Minten (Seth.minten@qconcepts.nl, +31(6) 82 98 60 95) of Jeroen Gehner (Jeroen.gehner@qconcepts.nl , +31(6) 13 03 55 42).

Seth Minten
Seth Minten

Manager Financial Advisory

Mail Seth
Blijf in ontwikkeling met ons