Dedicated

Werkplezier voorop: Combineer audit en advies

5 min lezen

Redactie

Redactie  -  maandag 14 maart 2022

Ben je toe aan afwisseling? Wil je als accountant méér dan alleen auditen? Bij Qconcepts kan het. Combineer je controlewerkzaamheden met adviesopdrachten, op de manier die jij wilt. Wessel, Martijn en Kevin gingen je voor en vertellen hoe dit voor hen het werk interessant houdt. De mannen zijn eensgezind: “Audit en advies combineren is goed voor jezelf, goed voor Q en goed voor de klant”

Kevin: “Ik ben gestart bij Qconcepts vanwege de mogelijkheid van het combineren van audit en interim.”

Kevin T 3Kevin Thewissen | 30 jaar | Venlo | papa, zoontje van 9 maanden | 2 dagen advies, 3 dagen audit | 4 jaar bij Q | assistent manager | WNT-specialist | skiën

Kevin is geland in ons team Woningcorporaties: “In het team voer ik drie dagen per week controles uit. Daarnaast werk ik 2 dagen in de week als financieel adviseur bij Stimulus Programmamanagement, een uitvoeringsorgaan van Europese, nationale en regionale subsidieprogramma's, in Zuid-Nederland en Vlaanderen. De audit en de interim vullen elkaar heel goed aan. Voor mijn interim opdracht heb ik namelijk mijn auditervaring nodig en mijn interim ervaring kan ik ook weer toepassen in de audit. Daardoor is mijn werkweek erg gevarieerd en leer ik hoe het aan de andere kant van de tafel is. Dat is super tof.”

Bij Q wordt jouw voorkeur eerst in kaart gebracht, en vervolgens wordt de planning pas gemaakt: “Ik heb zelf invloed op mijn planning, ik geef aan hoeveel dagen ik aan de audit wil besteden en hoeveel dagen aan interim. Er wordt aan alle kanten rekening gehouden met de werkdruk. Het team helpt me en ondersteunt me, en op die manier heb ik de mogelijkheid tot het vervullen van een combinatieprofiel. Ik kan dit doen zonder stress te ervaren.“

Martijn: “Ik ben een interimmer die ‘af en toe’ een auditklus doet. Zo vind ik het leuk.”

Martijn Savelkouls 1Martijn Savelkouls | 38 jaar | Tilburg | papa van 2 kinderen | fulltime interim, af en toe audit | 8 jaar bij Q | behulpzaam | manager | voetballen | fietsen | “doen wat je leuk vindt

Na 13 jaar in de audit wilde Martijn ook graag andere ervaringen op doen. Deze mogelijkheid was er binnen Q. “Ik heb aangegeven dat ik graag klanten wilde helpen op een andere manier dan alleen met audit. Vervolgens heeft Q hiervoor de ruimte gecreëerd en ervoor gezorgd dat ik de tijd beschikbaar kreeg om andere dingen te gaan ontdekken. Ik ben niet de enige Q’er met dit profiel: onlangs is het team Financial Advisory gestart. In dit team werken adviseurs die, als ze dat willen, ruimte krijgen in de planning voor auditopdrachten. Wel bij andere klanten overigens, je controleert nooit de klant waar je ook advies geeft.”

Het type werk dat Martijn doet, wisselt van tijd tot tijd: “Bij mij is mijn voorkeur voor het type werk afhankelijk van de periode en welke opdrachten er lopen. Het zijn vaak de bijzondere controle opdrachten waar ik bij betrokken wil zijn. Zo’n controle heb ik nu ook lopen en daar ben ik ongeveer 3 dagen van mijn tijd mee kwijt. Daarnaast ben ik werkzaam als financial controller bij enkele bedrijven, verricht ik due diligence onderzoeken, heb ik ook nog wat samenstel opdrachten en help ik bedrijven bij allerlei financiële vraagstukken. Zoals het meedenken bij het opzetten van een geld- goederenbeweging, bedrijven helpen met hun AO-IB die bijna controleplichtig zijn en ga zo maar door. Het is allemaal op basis van welke vraagstukken er voorhanden liggen waar ik bij in kan springen .´

Wessel: “Toen ik mijn RA-titel behaald had, wilde ik me ook buiten de audit gaan ontwikkelen.”

Wessel 1Wessel Smits | 28 jaar | Ommel, boerderij | getrouwd | 4 dagen audit, 1 dag advies | 5 jaar bij Q | in 2020 RA geworden | Manager | mentor | recruitment aanspreekpunt | BBQ’er | duikinstructeur

Het moment van het behalen van de RA besloot Wessel dat hij zichzelf op meerdere vlakken wilde gaan ontwikkelen. Qconcepts heeft hierover ook meegedacht. “Ik wilde niet meer 40 uur alleen maar controles doen. Ik vind het nog wel leuk, maar ik wilde ook iets anders doen. Hoe dan? Dat was een leerzame zoektocht.

  • Ik heb internationale en meer corporate klanten mogen proberen en ervaren dat dat niet bij mij paste. Ik heb een voorkeur voor de middelgrote tot grote (familie)bedrijven.
  • Ik voer incidentele werkzaamheden uit zoals een waarderingsonderzoek of financieringsaanvragen.
  • Ik ben aan de slag gegaan als interim financial . Dat is echt iets anders, want je stopt met werken voor een klant, maar gaat werken bij een klant.

Na 2 maanden kwam er een interim opdracht beschikbaar bij Stichting Kunstkwartier. Ik zit hier nu alweer 1,5 jaar als financieel manager en ik heb het er enorm naar mijn zin. Ik heb veranderingen en efficiency verbeteringen kunnen aanbrengen binnen het financieel-administratieve proces. Samen met de collega’s van Kunstkwartier hebben we al veel mooie stappen gezet in de afgelopen periode.

De drie geven aan: “De kracht van het combinatieprofiel is dat je inzichten en ervaringen uit je rol als accountant kunt toepassen in je interim opdrachten. Deze inzichten hebben een toegevoegde waarde voor de adviesklant.”

Accountants zijn gewend om procesmatig te werk te gaan en toe te werken naar een eindproduct. Vervolgens evalueren ze het proces zodat ze deze in het vervolg efficiënter en effectiever kunnen inrichten. Deze kennis is waardevol voor de adviesklant, zeker omdat je als accountant de gehele week bij diverse klanten over de vloer komt en je daardoor iedere week nieuwe dingen ziet.

Martijn: “De partijen waar wij over de vloer komen tijdens onze interim opdracht hebben ook weer te maken met de accountantscontroles. Wij zijn als geen ander bekend met deze controles en weten dan ook precies wat de accountant wil zien, hoe dat eruit moet zien en kunnen die dan ook goed op gang helpen.”

Wessel: “De toegevoegde waarde ligt voor de klant bij de kennis en ervaring die we met ons meenemen. Ze huren een uniek persoon in die normaal gesproken je jaarrekening controleert of iets vindt van je processen. Deze persoon komt nu voor jouw organisatie werken.

Martijn: “Deze combinatieprofielen is wat Qconcepts uniek maakt. Dit kan nergens anders. Vermoedelijk omdat het incidentele opdrachten zijn, het vraagt een zekere vorm van flexibiliteit.”

Kevin: “Het is echt werken zoals je wilt. Voor mij is het unieke van Q dat je ervaring kunt opdoen in verschillende sectoren. Ik ken geen ander accountantskantoor waar dat zo wordt aangeboden.”

“Q laat je helemaal vrij om te doen wát je wilt doen.”

Kevin: “Voor veel accountants geldt dat als ze een aantal jaren in de audit zitten, ze het wel gezien hebben om 5 dagen in de week te auditen. Het risico van dan toch enkel blijven auditen, is dat mensen eerder de sector verlaten. Precies dat wil Q voorkomen en daarom mag je de combinatie maken.

Wessel: “En het is goed voor je carrière. Je wordt weer een betere accountant doordat je de interim opdracht doet. Dat is de wisselwerking. Want bij Kunstkwartier vindt ook een jaarrekeningcontrole plaats. Dan moet ik verantwoording afleggen aan een andere accountant. Daar leer ik weer van hoe het is om onderworpen te worden aan een accountantscontrole. Je ontwikkelt jezelf aan beide kanten.”

Martijn: “Ja, je moet doen wat je leuk vindt. Als je weet waar je goed in bent en je weet waar jouw ontwikkelpunten liggen, dan heeft Q de klanten waarop je de gewenste mogelijkheden kunt aanpakken. Je kunt op verschillende onderdelen meekijken. Bij verschillende branches, bij verschillende typen bedrijven, grote bedrijven en kleine bedrijven. Persoonlijk kan ik hier op deze manier nog jaren mee vooruit.”

Wessel: “Ja, voor mij geldt hetzelfde. Ik hou van de afwisseling. Ik vind het leuk dat mijn week een breuk heeft. Dinsdag is mijn interimdag en dat vind ik super tof.”

Wessel: “Het is een Q gemeengoed. Het is niet speciaal als je dat doet. We doen dat gewoon zo en het is hier heel normaal.”

Martijn: “Het combineren was voor mij echt een verademing. En ik blijf me verbazen over het werk dat maar onze kant op blijft komen. Ik heb wel eens gedacht van goh, wat ga ik over 3 – 4 maanden doen, maar voor je dat hebt bereikt zit het alweer vol met allerlei mooie opdrachten. We hebben bij Q een groot netwerk!”

 

Heeft dit interview je aandacht getrokken en wil je meer weten over werken bij Qconcepts?

Neem contact op met Wessel: wessel.smits@qconcepts.nl of 06-30 51 52 29

Redactie
Redactie

Bij Qconcepts vinden we het belangrijk om onze kennis te delen. Daarom schrijven onze Q'ers regelmatig een blog over de sector waarin zij actief zijn of actuele wet- en regelgeving.

Mail Redactie