Nieuws

Q-Concepts gaat internationaal! Een duo interview met Cor Pijnenburg & Jeroen Gehner

3 min lezen

Redactie

Redactie  -  dinsdag 25 september 2018

Q-Concepts gaat internationaal! Een duo interview met Cor Pijnenburg en Jeroen Gehner
Meer en meer klanten van Q zijn internationaal actief. Wij merken dat onze klanten groeien en uitbreiden naar het buitenland. Dit keer het woord aan Cor Pijnenburg en Jeroen Gehner, beiden actief in de profitsector van kantoor ‘s-Hertogenbosch. Zij voeren controleopdrachten uit voor diverse klanten, van middelgrote familieondernemingen tot grote internationale klanten.

Waarom heeft Q-Concepts een internationale samenwerking gezocht?

Cor: Door de groei van onze club kunnen we steeds grotere klanten bedienen en uitdagendere opdrachten accepteren. Deze klanten zijn vaak op een internationale schaal actief of hebben internationale groeiambities.
Jeroen: Wanneer je een vraag krijgt of je nog een accountant of andere specialist kent in het buitenland, moet je daar wel een antwoord op kunnen geven. Dat kan alleen als je meedoet met een groot internationaal samenwerkingsverband.
Cor voegt toe: En dan kun je niet zomaar iedereen aanbevelen, je moet wel kunnen instaan voor hun kwaliteit.

Hebben jullie veel te maken met internationale opdrachten/klanten?

Jeroen: Ja, wij voeren verschillende internationale controleopdrachten uit. De ene klant heeft een moedermaatschappij in het buitenland, waar zij naar moeten rapporteren. Bij andere opdrachten heeft de klant zelf dochtermaatschappijen in het buitenland en zijn wij de groepsaccountant.
Cor: Onlangs hebben we een nieuwe grote opdracht gewonnen voor een grote klant die internationale groeiambities heeft. Voor hen was het van belang dat wij hun in de toekomst konden voorzien van betrouwbare internationale contacten.
Jeroen: We merken dat we door de groei van Q steeds vaker bij grotere klanten worden uitgenodigd voor het offertetraject en een serieus alternatief zijn voor de Big4 accountantskantoren. Inmiddels hebben wij als organisatie al een dusdanige omvang dat wij op puur controlegebied al een grotere omvang hebben dan een aantal spelers in de top 10 van accountantskantoren. Een samenwerkingsverband als AGN zal het gat met grotere accountantskantoren verder verkleinen.

Waarom AGN International?

Cor: Bij het selecteren van een geschikt samenwerkingsverband, hebben we enkele partijen overwogen. AGN International sprak ons het meest aan. Zij bestaat uit 200 leden en is in meer dan 80 landen actief. Hiermee beschikken we over een groot internationaal samenwerkingsverband van lokale specialisten om onze klanten van dienst te zijn.
Jeroen: Naast de omvang is ook de kwaliteit voor ons van belang. Als wij onze klanten naar een collega accountant of andere specialist doorverwijzen, moeten we erop kunnen vertrouwen dat zij een kwalitatief goede dienst kunnen leveren.
Cor: Het is niet gemakkelijk om in het buitenland een betrouwbare partij te vinden. De kwaliteit van hun dienstverlening kun je moeilijk beoordelen van buitenaf. Daarnaast heb je te maken met andere culturen, andere omgangsvormen.
Jeroen: Deze waarborg hebben we bij AGN wel. Zij hebben een hele procedure waarbij nieuwe leden worden beoordeeld op hun interne kwaliteitsstelsel. Verder kunnen wij bij twijfel onze contactpersonen bij AGN vragen om advies. Zij kennen de verschillende kantoren goed, ieder kantoor heeft toch weer zijn eigen specialisme.

Wat zijn jullie eerste ervaringen met AGN?

Jeroen: Mijn eerste ervaring was de toetsing van ons interne kwaliteitsstelsel. Een onderdeel van de toelating bestond uit een beoordeling van ons controledossier. De beoordeling werd uitgevoerd door een accountant van een Duits collega kantoor. Aangezien een van de dossiers welke geselecteerd werd een klant uit mijn portefeuille betrof, heb ik een deel van de beoordeling begeleid.
Cor: Het mag nu geen verrassing meer zijn dat we daar goed doorheen zijn gekomen.
Jeroen voegt toe: Het was een prettig gesprek dat verder ging dan alleen de opzet en inhoud van ons dossier. Dat was voor ons ook een geruststelling.
Cor: Verder waren wij afgelopen juni al aanwezig bij een AGN conferentie in Edinburgh voor de EMEA regio (Europa, Middle East & Afrika) om kennis te maken met de andere leden uit de regio. De meerdaagse conferentie bestond uit diverse inhoudelijke trainingen en presentaties over technologische ontwikkelingen en de toekomst van ons beroep. Dit was erg goed verzorgd en, belangrijker nog, inhoudelijk van goede kwaliteit.
Jeroen: De informele opdrachten waren een goede manier om de andere leden te leren kennen. Zo was er op een van de avonden een gala diner georganiseerd in het Scottish National Museum. Dat was een bijzondere locatie voor een diner.
Cor: Die avond hebben we afgesloten met een klein biertje in de stad. Zo leer je de andere leden op een informele wijze kennen.

Redactie
Redactie

Bij Qconcepts vinden we het belangrijk om onze kennis te delen. Daarom schrijven onze Q'ers regelmatig een blog over de sector waarin zij actief zijn of actuele wet- en regelgeving.

Mail Redactie