Column

Houd je motor draaiende: 5 tips om busy season lekker door te komen

2 min lezen

Martijn Boelhouwers

Martijn Boelhouwers  -  vrijdag 5 mei 2023

Wanneer je werkzaam bent in de accountancy-sector herken je het vast wel. Je gaat van de ene na de andere opdracht, hebt meerdere deadlines die gehaald moeten worden en je bent aan het jongleren met je agenda. Je hebt niet één agenda maar je hebt er drie; werk, privé en sociaal. Het liefst wil je er ook nog een gezonde voeding en leefstijl op nahouden, oh ja én blijven sporten. 

Al deze agenda's op elkaar afstemmen kan lastige situaties opleveren en zelfs stress. De kans is heel groot dat wanneer de gezonde voeding te wensen overlaat, je kiest voor allerlei snoep en snacks die voor het grijpen liggen thuis of bij een benzinestation.

Slapen hoort er ook bij

Mijn thuisfront herinnert mij regelmatig aan het bewaken van een gezonde leefstijl en daar hoort ook voldoende slaap bij. Mijn vriendin Sanne is yogadocente en volgt studies voor hormoon coaching. Bovendien leest zij veel over voeding en de effecten op het ons lichaam. Wat ik zelf interessant vind is dat naast goede voeding ook slaap heel belangrijk is voor een gezonde levensstijl. Te weinig slaap beïnvloed namelijk logica en het rationeel denken. Hierdoor kun je je moeilijker concentreren en minder makkelijk kennis tot je nemen. Bij oververmoeidheid kan je bovendien gevoelig raken voor de invloed van emoties. En dat heeft weer direct invloed op je humeur, je emotionele prikkelbaarheid en dus ook op jouw managementskills.

Motivatie hooghouden

In het Busy Season komen je persoonlijke doelstellingen, op het gebied van een gezonde leefstijl, sneller onder druk te staan. Mij helpt het om bij hunkering naar een snelle hap of te weinig slaap mezelf de vraag te stellen: “Waarom vond ik het even niet belangrijk genoeg meer?” Vervolgens probeer ik te bedenken hoe ik gezonde voeding en leefstijl weer hoger op mijn agenda krijg. Op deze manier blijf ik zelf aan het roer staan. Gemotiveerde mensen hebben goed voor ogen wie ze wel willen zijn, maar juist ook wie ze niet willen zijn. Je kunt jezelf ook de hypothetische vraag stellen hoe je leven eruit ziet wanneer je met je ‘ongezondere’ leefstijl doorgaat of juist wat het je gaat opleveren wanneer je nu je gedrag verandert?

Martijn-Boelhouwers-Houd-de-motor-draaiende

Hou vast aan middellange termijn doelen

Om gemotiveerd te blijven in drukke tijden helpt het om jezelf te focussen op de middellange leefstijl doelen en niet op de details. Zo is het minder interessant dat je iedere maand een keertje losgaat bij de McDonalds dan dat je iedere dag om half vier een middagdip krijgt en gaat snacken.

Tips van de prof

Via Sanne heb ik wat tips vergaard van de profs op het gebied van behoud van een gezonde voeding en leefstijl, Ralph Moorman:

  1. Zorg dat je je voeding vooruit plant. Wanneer je erg druk bent kun je je maaltijdmomenten voor de komende dagen alvast bedenken. Dit betekent dus ook dat je niet iedere dag boodschappen doet. Dit zorgt ervoor dat de kans dat je verleid wordt tot ongezonde keuzes een stuk kleiner wordt.
  2. Zorg dat je trek vóór bent door regelmatig voedzame maaltijden te eten die lang verzadigen. Maaltijden overslaan of te weinig eten zorgen er vaak voor dat je later op de dag gaat snacken.
  3. Neem je eigen eten mee. Bij de klant weet je niet van tevoren of er gezonde voeding zal zijn.
  4. Leg flesjes water en gezonde snacks zoals ongebrande noten in je auto (of tas). Zo kun je schranspartijen bij benzinestations voor zijn.
  5. Kom niet met een te grote eetlust aan in een restaurant en eet eventueel iets kleins vooraf wanneer je nog laat gaat uiteten. Dat scheelt je sowieso het aanvallen op de brood- en frietbakjes.

Tot slot, houd nog even vol deze komende weken! Aan elk drukke periode komt een einde, ook aan deze. Mochten jullie zelf nog tips hebben om het volgende Busy Season goed uit de startblokken te komen, laat het me vooral weten.

Voor nu wens ik je veel succes!

Martijn Boelhouwers
Martijn Boelhouwers

Martijn Boelhouwers is partner bij Qconcepts. Hij begon 20 jaar geleden als accountant en vindt het vak nog steeds mateloos interessant. Zowel inhoudelijk als de ontwikkeling aan de mensen-kant.

Mail Martijn