Q'er in de spotlight

De eerste 100 dagen van Tamara

3 min lezen

Redactie

Redactie  -  maandag 17 april 2023

Tamara startte in januari 2023 als Senior Associate in Rotterdam. Zij blikt terug op haar eerste 100 dagen bij Qconcepts. 

Mijn eerste 100 dagen bij Qconcepts zijn echt voorbij gevlogen. Een nieuwe omgeving, nieuwe collega’s, nieuwe klanten én nieuwe soort opdrachten, en toch een soepele en leuke start.

‘On the job’ starten met mentor.

Al voor mijn eerste dag bij Q belde mijn mentor, Sven Broekhuizen, me al op om even in te checken. Mijn start bij Q was op 2 januari, wat natuurlijk een hele gekke startdatum is. Maar daar wist mijn hij wel raad mee; of ik mee ging inventariseren? Nou, ja heel graag zelfs! Zo kwam ik al op mijn eerste werkdag bij een grote klant over de vloer en mijn start was direct ‘on the job’! Dat vind ik nou nog eens leuk. Hierna heeft mijn mentor me vooral wegwijs gemaakt en dacht daarbij zelfs aan de kleinste details; waar de ingang naar de parkeergarage bijvoorbeeld zit, wel zo praktisch om dat te weten!

Een erg goed voorbereide inwerkperiode

Ook in de eerste dagen van mijn reis bij Q waren Netty & Clemens een warm welkom en boden zij de nodige achtergrondinfo. Zo had Netty alles voor mijn start al tot in de puntjes voorbereid: telefoon, laptop geïnstalleerd en een checklist voor mijn start paraat. Clemens nam de tijd om zowel de geschiedenis als de toekomst van Qconcepts te bespreken.  
 
Niet alleen kreeg ik tijdens de eerste dagen dus al een goed beeld van de cultuur bij Q, maar ook waar de organisatie vandaan komt en waar ze heen wil. En het mooie is, dat waar Clemens zo enthousiast over vertelde, dat merkte ik daarna ook vaak nog in het echt! Iedereen is gelijkwaardig. Niemand is meer of minder dan de ander!

Insights Discovery

Ook introduceerde Clemens op dag één al het Insights Discovery model. Echt heel bijzonder dat de organisatie hiermee werkt. En niet alleen het assessment, maar juist ook de vervolgworkshops die erover worden gegeven zijn een mooie aanvulling en geven je de mogelijkheid om on the spot te oefenen! 
Mijn eigen Insights profiel is een erg kloppende schets van mezelf. Ik heb mijn profiel met mijn mentor besproken en hij heeft zijn profiel met mij gedeeld. Dit is heel waardevol voor onze samenwerking omdat wij nu rekening met elkaar kunnen houden. Hiernaast hebben wij met ons team een sessie gehad waarbij de Insights kleuren van alle collega's werd gedeeld. Het was bijzonder om te zien dat wij een evenwichtig team met alle kleuren in huis hebben. In deel twee van onze training leerden wij feedback aan elkaar geven en hebben dit ter plekke geoefend door 1 op 1 feedback aan elkaar te geven. Dit was confronterend maar omdat het op een informele manier was opgezet, viel het allemaal reuze mee en pasten wij de theorie meteen in de praktijk toe.  

Professionele tools

Echt grote verschillen met ander werk als auditor is er inhoudelijk misschien niet: Audit blijft natuurlijk gewoon audit. Maar met wie je het doet en hoe je het doet maakt een groot verschil! Zo zijn er verschillende Q-tools die je werkzaamheden vereenvoudigen en een stuk professioneler maken. Hiernaast zijn er ook de VTO’s waar kennis op het gebied van vaktechniek wordt gedeeld, dit draagt natuurlijk enorm bij aan je eigen ontwikkeling. Dus voor nu is het nog even business as usual in busy season en straks in de zomer hebben we weer twee dagen vaktechniek sessie: daar kijk ik nu al naar uit! 
 
Uit het eerste VTO waaraan ik heb deelgenomen leerde ik veel over de voorbereidingen die wij nu al nemen voor de nieuwe ESG wet- en regelgeving. Nu ben ik weer helemaal op de hoogte van de stappen die klanten kunnen nemen in 2023 zodat zij in 2025 hun duurzaamheidsverslaggeving correct hebben vormgegeven. 
 
Door de interne training Data-analyse & Robotisering ben ik me bewust geworden van de voor- en nadelen van data-analyse en met name de valkuilen ervan. Het is van essentieel belang dat er een duidelijke norm wordt gesteld. ''Hoe krachtiger de norm, hoe groter de waarde voor de controle''. Een eye-opener was de volgende vraag: Maken we een norm voor 'fout' of maken we een norm voor 'goed’?” Het zoeken naar een fout is namelijk eenvoudiger dan het zoeken naar hetgeen goed is. Data-analyse krijgt een steeds prominentere plaats in de controle, ondanks dat dit niet verplicht is.

Wil jij ook zowel persoonlijk als professioneel groeien?

Wil jij ook werken in een professionele omgeving, met collega’s die elkaar graag zien groeien en elkaar dus altijd met raad en daad bijstaan? Stuur me een berichtje en ik zorg dat je met de juiste mensen bij Q op de koffie kan voor een goed gesprek! 

Redactie
Redactie

Bij Qconcepts vinden we het belangrijk om onze kennis te delen. Daarom schrijven onze Q'ers regelmatig een blog over de sector waarin zij actief zijn of actuele wet- en regelgeving.

Mail Redactie