Q'er in de spotlight

Fanatiek wielrennen én grootse carrièreplannen. Sjoerd werkt zoals hij wil.

3 min lezen

Redactie

Redactie  -  donderdag 29 juli 2021

Sjoerd is manager woningcorporaties en combineert zijn rol als accountant al enkele jaren met interim-posities bij verschillende woningcorporaties. Als echt corporatiedier is Sjoerd altijd opzoek naar een brede ontwikkeling in de sector. Met zijn passie voor wielrennen én het opvoeden van een puppy, hoeft hij ook thuis niet stil te zitten. Bij Qconcepts kan Sjoerd deze combinatie prima maken.

En maar goed ook, aldus Sjoerd: “Lekker wielrennen of een wandeling met de hond maakt mijn hoofd leeg, maar brengt me ook de beste ideeën die ik in het werk kan toepassen. Werken zoals ik wil, werkt voor mij perfect!

Hoe heb je het werken in Coronatijd ervaren?

“Deze periode was toch wel bijzonder. Zowel mijn audit opdrachten als interim-opdrachten waren veel of zelfs volledig op afstand. Ik vind het knap en mooi om te zien dat in een digitale wereld het werk gewoon door kan gaan. Wat ik wel heb gemist is de persoonlijke relatie en interactie. Met ons woco team hadden we iedere dag een digitale opstart. Daarbij ging het niet alleen over de inhoud maar gelukkig ook over leuke onderwerpen, grapjes en lol.

De toekomst wordt denk ik een combi, dat is ook werken zoals je wilt. Geconcentreerd en gefocust bijvoorbeeld vanuit huis en op locatie voor de relatie en de relevante gesprekken.”

Jij werkt als accountant én adviseur. Vertel eens: waarom?

"Dit is begonnen als een interesse, nog voordat ik bij Qconcepts werkte. Ik was al enkele jaren werkzaam als accountant in de sector en zag dat mijn klanten niet alleen bezig waren met de jaarrekening maar ook met andere interessante projecten. Ik was hier benieuwd naar en had het idee dat ik hierdoor mezelf breder kon ontwikkelen. Als ik een beter inzicht heb waar een corporatie mee bezig is en wat er allemaal speelt, word ik een relevantere accountant die zich beter kan verplaatsen en kan meedenken met een klant.

Daarnaast denk ik dat een accountant die kan werken zoals hij wil gelukkiger is, meer werkplezier heeft en daardoor zijn werk dus ook beter kan uitvoeren. Ik word niet gelukkig van overuren en onhaalbare deadlines. Ik ga voor een realistische planning gebaseerd op een toereikende capaciteit. Hierdoor zorg ik dat ikzelf lekker kan blijven fietsen en ook mijn collega’s veel vrije tijd hebben.

Bij mijn toenmalige werkgever ging een combi tussen interim en controle helaas niet lukken. Toevallig kwam ik toen een interim adviseur van Qconcepts tegen bij een van mijn corporaties, waardoor ik wist dat een combinatie daar zou kunnen en toen is het snel gegaan."

Dus het mes snijdt aan twee kanten?

"Jazeker. Ik neem nu de kennis vanuit mijn interim-opdrachten mee bij de controle van andere klanten. Ik weet waar het fout kan gaan of waar risico’s liggen en kan zo dus ook de controle kwalitatief verbeteren en relevanter maken."

Kun je wat voorbeelden noemen?

"Vanuit de interim-opdrachten heb ik meer inzicht gekregen in de controllersrol, risicomanagement en de combinatie met internal audits. Voor een corporatie moet een internal audit geen verplichting zijn maar een leer element wat toegevoegde waarde biedt ter verbetering van de organisatie.

Ook heb ik bijvoorbeeld een marktwaarde implementatie gedaan en weet zo beter hoe complex de bepaling van brongegevens kan zijn maar snap ook beter hoe de verschillende applicaties werken.

Wat me ook enorm heeft geholpen zijn de verschillende jaarrekeningcontroles vanaf de andere kant. Vanuit die rol heb ik gezien hoeveel tijd het kost om tot een goed stuk te komen en wat de voorbereiding voor de controle betekent voor een organisatie. Hier heb ik echt veel waardering gekregen voor mijn klanten. Deze kennis heb ik meegenomen om de controles vanuit Qconcepts zo relevant en specifiek mogelijk te maken. Geen verplichte vinkjes maar relevante controles."

Hoe past de combinatie van audit en interim binnen jouw ambitie?

"De combi zorgt voor afwisseling en voorkomt dat mijn werk saai wordt. De grootste accountant worden is voor mij geen doel op zich. Wel wil ik de relevantste accountant zijn. Een goede gesprekspartner voor mijn klanten die de aandacht vestigt op de relevante onderwerpen. Ik hoor vaak dat accountants de interimcontrole saai vinden. Door de ervaringen aan de andere kant vind ik juist dat we tijdens de interimcontrole toegevoegde waarde kunnen bieden voor onze klanten. Ik zie beter de echte risico’s en kan meedenken hoe deze praktisch beheerst kunnen worden.

Verder zorgt de afwisseling ook voor de samenwerking met veel verschillende collega’s en klanten. Dat is en blijft een leuk aspect van zowel de accountancy als interim en adviesopdrachten."

Meer weten?

Sjoerd vertelt je graag meer over zijn ervaringen. Je bereikt hem via sjoerd.van.bakel@qconcepts.nl of 06 - 47 14 50 18.

Redactie
Redactie

Bij Qconcepts vinden we het belangrijk om onze kennis te delen. Daarom schrijven onze Q'ers regelmatig een blog over de sector waarin zij actief zijn of actuele wet- en regelgeving.

Mail Redactie