Q'er in de spotlight

Wij blijven investeren in onze mensen, zegt Thijs (ook in deze tijd)

4 min lezen

Redactie

Redactie  -  woensdag 4 november 2020

Deze maand is Thijs van de Schans aan het woord. Volgens hem maken veel organisaties in de accountancybranche in deze tijd een pas op de plaats met de arbeidsvoorwaarden. Zo blijft bij veel concullega’s de jaarlijkse salarisverhoging uit. Thijs gelooft hier niet in. Wij gaan door met het investeren in onze mensen en in goede arbeidsvoorwaarden.

Wie ben je?

Thijs van de Schans, RA, 36 jaar, audit professional, klusser in de tuin, hardloper en papa. Samenwonend in Zeeland (NB) en vader van 3 kinderen. 13 jaar actief in accountancy, gestart bij PwC en nu bijna 6 jaar werkzaam voor Q-Concepts.

Wat doe je bij Q-Concepts?

Bij Q-Concepts ben ik partner en actief in een brede MKB-praktijk. De basis van deze praktijk is audit. Omdat wij veel finance expertise in huis hebben en klanten onze manier van werken waarderen, krijg ik veel andere vragen. Zoals overnames, bedrijfswaarderingen, financieringen, boekenonderzoek en interim-opdrachten. Die mix van audit en andere finance-gerelateerde zaken vind ik geweldig en mijn team ook. Naast het audit werk houd ik me bezig met allerlei kantoorzaken, zoals teamcaptain van het team Private Companies Den Bosch en bestuurslid. Vanuit de rol als bestuurder heb ik onze mensen als speciaal aandachtsgebied.

Waarom investeert Q-Concepts in haar mensen en hoe?

Dat doen we op verschillende manieren. Het begint ermee dat wij erin geloven dat de mensen het verschil maken. Als je de goede mensen op de juiste plek hebt, komt het werk vanzelf. Zo kijk ik ernaar. Dit uitgangspunt vertaalt zich in heel veel zaken. Zo nemen wij doorlopend mensen aan en vinden wij het niet erg om ruimte in onze planning te hebben. Zo vragen wij regelmatig aan onze mensen wat zij prettig vinden aan Q-Concepts en waar ze ruimte zien voor verbetering. Die punten pakken we dan meteen op. Zo hebben we eind vorig jaar op verzoek van onze mensen een aantal veranderingen doorgevoerd in onze arbeidsvoorwaarden, hebben wij de planningstool verbeterd en investeren we fors in data-analyse. Zo vind ik het ook belangrijk dat onze mensen zich gewaardeerd voelen. Dat betekent dat er geluisterd wordt, dat we ruimte geven voor initiatief, dat we feedback geven (positief en opbouwend) en dat we de mensen en hun ontwikkeling centraal stellen.

De ontwikkeling centraal stellen, wat bedoel je daarmee? Dat betekent dat medewerkers mogen aangeven waar ze mee aan de slag willen gaan, zowel qua werk als ontwikkeling op kennis en vaardigheden. Daarom hebben we ons HR proces en ons opleidingsprogramma afgekort naar WOW. Dat staat voor Waarderen, Ontwikkelen en Welzijn. Voor mij raakt dit de kern van wat wij onze mensen willen bieden. Om het concreet te maken: wij zijn vorig jaar gestart met het investeren in leiderschap waardoor onze mentoren doorlopend training en begeleiding krijgen aangeboden. En dit jaar breiden wij ons introductieprogramma voor nieuwkomers uit en komt er een aanbod met trainingen op het gebeid van IT- en soft skills voor alle Q medewerkers.

Natuurlijk hoort beloning in geld ook bij de W van waarderen. Als jij het hele jaar inzet toont, resultaten haalt en ontwikkeling laat zien, dan mag je verwachten dat dit wordt vertaald naar de arbeidsvoorwaarden. Bij Q-Concepts is dat elk jaar zo, dit jaar is niet anders. Dat zou ook vreemd zijn, al was het maar omdat het Q-Concepts goed gaat, juist door de inzet en betrokkenheid van alle mensen. De ruimte voor salarisverhogingen en bonus zal bij ons dit jaar dan ook niet anders zijn dan voorgaande jaren.

Cultuur als belangrijkste arbeidsvoorwaarde

Medewerkers kunnen bij ons werken zoals ze willen. Dit kan gaan over de flexibiliteit in werkuren, bijvoorbeeld in het aantal te maken overuren, maar ook worden begin- en eindtijden in onderling overleg door medewerkers zelf bepaald. We zijn bekend met het werken op afstand en proberen reistijden tot een minimum te beperken. Daarnaast kijken we naar wat iemand op persoonlijk en vaktechnisch vlak wil ontwikkelen en welke ervaring hij/zij wil opdoen. Sommige medewerkers willen bijvoorbeeld een interim opdracht doen, waarbij zij een keer aan de andere kant van de tafel zitten. Leuk ter afwisseling van de audit werkzaamheden, maar ook erg goed voor de ervaring. Je kunt beter met je klant communiceren als je weet hoe het in die rol werkt. Andere cultuuraspecten: geen hiërarchie, dus respectvolle manier van met elkaar omgaan en gelijkwaardigheid. Hechte en zelfsturende teams. Betrokkenheid, wij hebben liefde voor het vak en hebben aandacht voor elkaar. Informeel: je kan jezelf zijn en je hebt geen pak nodig om kwaliteit te leveren.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze arbeidsvoorwaarden of over wat Q-Concepts voor jou kan betekenen, bel dan met onze HR manager en recruiter Clemens van der Werf op 06-13841010 of Juliette de Gouw op 06-82112054. Of kijk op onze website voor meer informatie > www.q-concepts.nl/werken-in-audit.

Over Q-Concepts

Werken met senior audit professionals, focus op kwaliteit, focus op welzijn, de mens centraal, werken zoals je wil, stimuleren van persoonlijke- en teamontwikkeling, groei kan in de breedte, diepte of hoogte, informele sfeer, korte lijnen, geen hiërarchie, werken vanuit respect en begrip, hechte en zelfsturende teams (wij in plaats van ik), extra inzet is vrijwillig, auditors kunnen ander werk doen, zoals interim finance opdrachten. Zo heb je meer tijd en plezier zonder in te leveren op uitdaging en arbeidsvoorwaarden.

Q-Concepts groeit met 20 tot 30% per jaar, wij zijn een top 20 kantoor in audit, met 100 Q-ers en 5 vestigingen (Den Bosch, Rotterdam, Sittard, Arnhem en Amsterdam). De meeste audit- en interim finance klanten zijn actief in de sectoren: MKB (o.a. retail, food, fashion, productie en handel), healthcare, woningcorporatie en non-profit (o.a. stichtingen, verenigingen en gemeenten).

Redactie
Redactie

Bij Qconcepts vinden we het belangrijk om onze kennis te delen. Daarom schrijven onze Q'ers regelmatig een blog over de sector waarin zij actief zijn of actuele wet- en regelgeving.

Mail Redactie