Column

Werken en leren in accountancy. De worstelingen zijn er nog steeds.

2 min lezen

Martijn Boelhouwers

Martijn Boelhouwers  -  woensdag 26 januari 2022

In 2005 werd ik ingeschreven als RA en rondde ik officieel mijn accountancy opleiding af. Dat was een prachtige mijlpaal. Voorbij waren de ritjes naar Breukelen en oefensessies met collega’s op kantoor om goed voorbereid het mondeling examen voor externe verslaggeving in te gaan. Het was een uitdaging om werken en leren goed te combineren.

De uitdaging zat met name tussen de oren. Enerzijds wilde ik goed presteren bij mijn werkgever en snel meer verantwoordelijkheid krijgen, anderzijds rapido mijn studie afronden. Af en toe mis ik nog wel de vibe om met een groep medestudenten een examen af te leggen in de grote sportzaal in Breukelen.

Inmiddels zijn we wat jaartjes verder en zijn de opleidingen binnen accountancy sterk veranderd. Het belangrijkste verschil met vroeger is dat theorie en praktijk nadrukkelijk met elkaar zijn verweven. Goed nieuws dus, want de deelnemers gaan compleet uitgerust de beroepspraktijk in, klaar voor de toekomst.

Toch zie ik dat diverse kersverse RA’s in onze organisaties nog met dezelfde worsteling zitten als ik toentertijd. Dat is ook logisch. Hoewel de opleiding beter voorbereidt op de praktijk, is ondertussen de werkdruk in de praktijk flink toegenomen. Jonge studerende accountants per heden ontwikkelen zich immers in de nieuwe trends van duurzaamheidsverslaggeving en internationale verslaggeving. Ten opzichte van 2005 zijn de documentatievereisten in het controledossier toegenomen, net als de compliance regels. En daarnaast leidt de toenemende krapte op de arbeidsmarkt tot meer werkdruk.

Het aantal afgestudeerde accountants gaat in de toekomst hoogstwaarschijnlijk afnemen, terwijl de vraag naar accountants al hoger is dan het aanbod van afgestudeerden. Het aantal studenten dat met een bachelor- of masteropleiding Accountancy start, is de laatste zeven jaar gedaald. Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Het betekent dat er op termijn steeds minder accountants beschikbaar zullen zijn.

Bij Q zoeken we doorlopend naar manieren om ons vak interessant en het werk leuk te houden. Zo starten deze week weer met ‘de slimste Q’er’, een quiz waarin Q’ers op vaktechnisch vlak de strijd aangaan om de befaamde titel. En wie weet nog belangrijker: we houden rekening met de toegenomen werkdruk op jonge professionals door ruimte te bieden voor belangrijke studiemomenten zoals een mondeling of een examen. Voor de praktijkbegeleiding zijn er per team diverse RA’s die zin en tijd maken om een collega te helpen.

Ik hoop van harte dat we met onze inspanningen niet alleen onze huidige collega’s behouden, maar ook de toekomstige generatie inspireren om voor accountancy te kiezen. Om deze blog af te sluiten, wil ik graag alle studerende Q’ers in het zonnetje zetten. We weten dat het zwaar is om werk en studie te combineren, maar het is het waard!

Martijn Boelhouwers
Martijn Boelhouwers

Martijn Boelhouwers is partner bij Qconcepts. Hij begon 20 jaar geleden als accountant en vindt het vak nog steeds mateloos interessant. Zowel inhoudelijk als de ontwikkeling aan de mensen-kant.

Mail Martijn