Nieuws

Snelle groei daagt de CFO uit, zegt Robert

3 min lezen

Redactie

Redactie  -  dinsdag 11 februari 2020

Dit keer is Robert Verhoeks aan het woord. Robert heeft een fascinatie voor snelgroeiende bedrijven en in het bijzonder de financiële kant ervan. De financiën zijn de katalysator en soms helaas de rem van groei. En Robert ziet het als zijn roeping om ervoor te zorgen dat de financiële huishouding en -infrastructuur de ronkende motor zijn voor groei. En daarom ondersteunt hij CFO’s met meerdere adviesdiensten.

Wie ben je?

Ik loop al een tijdje mee in accountancy. Als accountant heb ik al veel MKB en familiebedrijven geholpen met uiteenlopende financiële vraagstukken. Vaak begint de samenwerking met de ondernemer of de directie in het kader van een jaarrekening. En zodra de vertrouwensrelatie is ontstaan, komen er snel andere vragen op tafel. Financieringen, aandelentransacties, pensioen, rapportages, bedrijfsmodellen en -waarderingen, herstructureren, BI tooling etc. Al deze vraagstukken vragen om interne en externe coördinatie en constante afstemming tussen verschillende partijen en disciplines, dus netwerken voor gevorderden met veel inhoudelijke kennis van finance, het bedrijf en de markt. In dit speelveld ben ik op m’n best. En daarom past Q-Concepts ook zo goed bij mij. Q-Concepts is een netwerkorganisatie met accountants en adviseurs, groeit zelf ook sterk, dus weet uitstekend waar de ondernemer mee te maken heeft en welke expertise hem of haar verder zal brengen.

Wat gebeurt er in accountancy?

De wereld verandert en daarmee de accountancymarkt ook. Het aantal vergunningen neemt af, de digitalisering, de kwaliteitseisen en internationalisering nemen toe. In het verlengde zal de traditionele accountantspraktijk (met veel samenstellen) krimpen en zullen audit- en adviesdiensten sterk groeien. Voor mij en het team betekent dat kennis van jaarrekeningen en samenstellen alleen nog relevant is voor complexe onderwerpen. En dat de focus komt te liggen op het pakken van de rol van regisseur. Welke leveranciers, welke mensen en tooling moet de ondernemer in huis hebben om de juiste besluiten te nemen en te blijven groeien? Dat is waar ons team toegevoegde waarde heeft.

Wat moet een goede adviseur in huis hebben?

De marktontwikkelingen stellen mijn klanten voor nieuwe uitdagingen. Zij moeten sneller bewegen en interdisciplinair gaan werken. Informatie, techniek en mensen zullen als één geheel moeten gaan werken. De techniek levert de informatie, de adviseur waardeert en interpreteert de informatie, de ondernemer besluit welke actie het beste past. Voor de ondernemer betekent het dat hij een nieuwe infrastructuur moet bouwen. Dat vraagt heel wat van een ondernemer en daarom speelt de adviseur ook zo’n belangrijke rol. Hij heeft het netwerk, de kennis van de sector, de markt en het vakgebied. Hij helpt de ondernemer met vragen als: wat doen wij zelf, wat besteden we uit en bij wie, waar staan we, wat moeten we beter doen en beschikken we over voldoende middelen. Geweldige vragen om als financieel expert en vertrouwenspersoon mee aan de slag te zijn. En een enorme uitdaging om de ondernemer verder te brengen in zijn ambitie.

Hoe ontwikkelt jouw team zich?

Ik werk met een team van 4 MKB specialisten. Hun praktijk is een mix van complexe jaarrekeningen, interim-opdrachten en financieel advies. Nu we vol gaan inzetten op diensten voor CFO’s zal het team snel groeien en de praktijkmix veranderen. De verwachting is dat het team de komende 2 jaar zal groeien naar 10 MKB specialisten en het accent zal komen te liggen op interim-opdrachten en diverse adviesdiensten. Het complex samenstellen verdwijnt daarmee naar de achtergrond, andere disciplines komen daarvoor in de plaats. In het verlengde van de marktontwikkelingen hebben we onze dienstverlenging opgebouwd. De 5 pijlers zullen zijn: Funding & Finance, Data & IT, Accounting & Reporting, HRM & Payroll en Strategy & Risk.

Hoe kan jouw team blijven groeien?

Uit mijn betoog hierboven blijkt wel waarom ik zo van mijn vak houd en in welke rol ik voor het MKB en familiebedrijven van betekenis wil en kan zijn. Natuurlijk moet ikzelf ook bouwen en groeien. Ik moet mijn team uitbreiden en trainen, zodat zij excelleren in de nieuwe rol van adviseur. Want één ding is duidelijk in de huidige markt: het interpreteren en de constante beschikbaarheid van (actuele) informatie, het schakelen tussen verschillende disciplines, vooruitkijken in plaats van terugblikken, het hebben van relaties en creativiteit zullen aan belang toenemen. Dit stelt hoge en nieuwe eisen aan de kennis en de soft skills van de adviseur. Daarom besteden we binnen Q-Concepts veel aandacht aan de selectie en ontwikkeling van het team. Veel van de nieuwe MKB adviseurs komen uit de traditionele accountantspraktijk en zullen de nieuwe manier van werken eigen moeten maken. Het vermogen en de wil om door te groeien, intermenselijke vaardigheden en de drive om het verschil voor ondernemers willen maken, zijn dan cruciale eigenschappen voor nieuwe teamleden.

Meer weten?

Neem dan contact op met Robert Verhoeks op 06-46026646 of robert.verhoeks@q-concepts.nl. Wil je meer weten over werken bij Q-Concepts, neem dan contact op met Clemens van der Werf op 06-13841010 of clemens.van.der.werf@q-concepts.nl.

Redactie
Redactie

Bij Qconcepts vinden we het belangrijk om onze kennis te delen. Daarom schrijven onze Q'ers regelmatig een blog over de sector waarin zij actief zijn of actuele wet- en regelgeving.

Mail Redactie