Q'er in de spotlight

Slimme tools vragen om slimme mensen, zegt Luc!

3 min lezen

Redactie

Redactie  -  zaterdag 24 oktober 2020

Deze maand is Luc Versteijlen aan het woord. Volgens hem vragen slimme tools om slimme mensen.

Wie ben je?

Luc Versteijlen, RA, 36 jaar, audit professional, docent Auditing en zeiler. Vader van 3 kinderen, getrouwd en woonachtig in Schaijk. 13 jaar in accountancy, gestart bij EY, daarna Mazars en nu bijna 4 jaar werkzaam voor Q-Concepts.

Wat doe je bij Q-Concepts?

Bij Q-Concepts ben ik manager en tekenend accountant in een brede MKB-praktijk. Ik geniet van het samenwerken met klanten en met mijn team. Daarnaast haal ik mijn energie uit het ontwikkelen van anderen en het overdragen van mijn liefde voor het vak. Dat doe ik onder andere door collega’s te coachen, op Nyenrode les te geven en binnen Q-Concepts bezig te zijn met de ontwikkeling van het vak. Zo ben ik samen met 2 anderen verantwoordelijk voor vaktechniek en het verder ontwikkelen van het toepassen van data analyse en software ondersteunde applicaties in de controle. Een goed voorbeeld hiervan is het toepassen van bankbestandsanalyses en RobotX.

Wat is RobotX?

RobotX is een mooi voorbeeld dat Q-Concepts mij alle ruimte biedt om met ideeën te komen en ze daarna ook uit te voeren. Ik vind het bijv. erg leuk om dingen slimmer te doen. Zo geloof ik in de kracht van data-analyse en het robotiseren van testwerk. Ik heb dat binnen Q-Concepts bespreekbaar gemaakt en in een plan omgezet. Wij zijn vervolgens gestart met het ontwikkelen van een bankbestandsanalyse en snel daarna kreeg ik groen licht voor een pilot onder de toepasselijke naam RobotX. Wat houdt het in?

RobotX is het automatiseren van handmatig werk. Alle boekingen en stamgegevens worden aan elkaar gekoppeld en er wordt automatisch gecontroleerd of er een aansluiting is. Wij hebben afgelopen zomer een succesvolle pilot gedraaid, daarna hebben wij de pilot uitgebreid. Bij een positieve uitkomst wordt deze tool eind dit jaar Q-breed uitgerold.

Daarnaast is gewerkt aan het inlezen van de bankbestanden in een SQL database. Wij hebben een eigen script ontwikkeld waarmee we bankbestanden inlezen. In het tweede traject hebben wij de data ingeladen in Power BI en vanaf deze maand wordt de data via deze applicatie ter beschikking gesteld aan de teams. De volgende stap wordt het inlezen van de audit files in Power BI. De logische vervolgstap wordt het koppelen van de data uit de auditfile met de bankbestanden.

Op deze manier krijgt de controle veel meer diepgang en wordt het werk voor de audit professional nog leuker. In plaats van het aansluiten van de financiële administratie kan je meteen kijken naar de uitzonderingen, je analyses maken en daarover in gesprek gaan met de klant. En omdat de informatie via een dashboard toegankelijk is, kan de data eenvoudig worden ontsloten en kan je de klant eenvoudig meenemen in de analyse. Dat levert dus veel meerwaarde op, voor beide partijen in een controleproces.

De strategie is om de betaalanalyse en RobotX stapsgewijs in te voeren en van waarde te laten zijn voor zowel de klant als de audit professional. De klant heeft als voordeel dat wij een audit sneller en beter kunnen uitvoeren. De audit professional heeft als voordeel dat hij/zij meer tijd heeft analyses en het voeren van gesprekken op basis van die analyses. De crux zit dan wel in de deskundigheid van de audit professional. Hij/zij zal wel moeten weten hoe een financiële administratie is ingericht, hoe een organisatie in elkaar steekt, hoe de software werkt, hoe de verschillende gegevensbestanden samenhangen en vooral hoe de data moet worden geïnterpreteerd. Want hoe goed een tool ook is, de deskundigheid van de gebruiker bepaalt de waarde en het succes van RobotX. Om het anders te zeggen: a fool with a tool, is still a fool.

Meer weten?

Wil je meer weten over Luc of Qconcepts, bel dan met onze recruiter Clemens van der Werf op 06-13841010. Wij nemen doorlopend en volop mensen aan. Wij geloven namelijk dat de goede mensen het verschil maken en dat het werk dan vanzelf volgt.

Over Q-Concepts

Werken met senior audit professionals, focus op kwaliteit, focus op welzijn, de mens centraal, werken zoals je wil, stimuleren van persoonlijke- en teamontwikkeling, groei kan in de breedte, diepte of hoogte, informele sfeer, korte lijnen, geen hiërarchie, werken vanuit respect en begrip, hechte en zelfsturende teams (wij in plaats van ik), extra inzet is vrijwillig, auditors kunnen ander werk doen, zoals interim finance opdrachten. Zo heb je meer tijd en plezier zonder in te leveren op uitdaging en arbeidsvoorwaarden.

Q-Concepts groeit met 20 tot 30% per jaar, wij zijn een top 20 kantoor in audit, met 100 Q-ers en 5 vestigingen (Den Bosch, Rotterdam, Sittard, Arnhem en Amsterdam). De meeste audit- en interim finance klanten zijn actief in de sectoren: MKB (o.a. retail, food, fashion, productie en handel), healthcare, woningcorporatie en non-profit (o.a. stichtingen, verenigingen en gemeenten).

Redactie
Redactie

Bij Qconcepts vinden we het belangrijk om onze kennis te delen. Daarom schrijven onze Q'ers regelmatig een blog over de sector waarin zij actief zijn of actuele wet- en regelgeving.

Mail Redactie