Q'er in de spotlight

Monique: “Ik ben accountant geworden uit idealisme”

3 min lezen

Redactie

Redactie  -  woensdag 3 mei 2023

Monique Vos | 40’er | Enschedese | Manager | audit | mama van 3 (bijna-) tieners | hond (Arya) | graag in de natuur | fietsen | wandelen | hardlopen | samen eten | spelletjes

Vandaag staat Monique in de spotlight. En voor haar staat al sinds jaar en dag het juiste doen in de spotlight. Niet voor niets werkt ze als auditor én is ze bij Q actief binnen het duurzaamheidsteam: “Als jong meisje hoorde ik over de effecten van zure regen en de rol van de mens daarin. Het belang van onze natuur is zo groot, ik wil graag bijdragen aan de generatie die eindelijk van praten overgaat tot actie!”

Monique Vos is al bijna 20 jaar accountant, werkt sinds september 2022 bij Qconcepts en heeft zich verbonden aan het duurzaamheidsteam: “Ik kan privé ook nog stappen zetten in het maken van duurzamere keuzes, alleen afval scheiden is niet genoeg. Vanuit dat perspectief vind ik het ook mooi in mijn rol als auditor duurzaamheid aandacht te geven. Ik ben accountant geworden vanuit idealisme: we staan in dienst van het maatschappelijk verkeer en het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat bedrijven de juiste informatie delen, volgens de regels die we hebben afgesproken. Dat die regels nu worden uitgebreid naar duurzaamheid vind ik een fantastische ontwikkeling!”

Carrière in vogelvlucht

Bij Qconcepts vallen voor Monique bij Qconcepts meerdere puzzelstukjes op hun plaats. Dat is niet altijd even vanzelfsprekend geweest: “Op de Havo had ik de meeste affiniteit met techniek en economie. Mijn droom was straaljagerpiloot te worden, maar helaas was ik te jong om direct te starten. Ik ben eerst vliegtuigbouwkunde gaan studeren aan de HTS, maar dat was echt een stap te technisch.

Qer-in-de-spotlight-Monique-Vos4-sDaarom ben ik teruggevallen op mijn andere passie, economie. Aan de HEAO in Amsterdam leerde ik over de oorsprong van het beroep Accountancy. Deze ligt in het dienen van het maatschappelijk verkeer, controleren of bedrijven zich aan de regels houden. Dit morele aspect van de audit sprak me aan. Maar juist de combinatie met de analytische kant maakt audit echt leuk: Het puzzelen en bedenken hoe je een controle aanvliegt, zodat je daarna kan stellen; Die jaarrekening die is betrouwbaar.”

Politiek spel in accountancy

Voor Monique heeft de accountancy ook minder mooie kanten gehad. “Niet iedereen is voor het politieke spel om hogerop te komen in de wieg gelegd. Ikzelf had veel last van de ratrace, in combinatie met de hoge werkdruk. Als jonge moeder ben ik daarom het beroep uit geweest en heb ik gewerkt als hoofd van de ondersteunende afdeling bij een onderwijsinstelling. En een andere keer om onder meer docent te worden, bij Saxion. En toch beide keren weer teruggekeerd. Waarom? Het werk vraagt veel van je denk- en probleemoplossend vermogen, maar ook de verscheidenheid aan klanten en werken in teams. Uiteindelijk ging ik het toch missen.

Op dat moment kwam ik in aanraking met Qconcepts, via oud-collega’s Babil en Micha. Zij vertelden over de manier waarop Q is georganiseerd, met kleine, autonome teams met veel betrokkenheid. Over de manier waarop we samen keuzes maken over rolverdeling en planning. Dat sprak mij zo enorm aan dat ik de overstap durfde te maken”, vertelt Monique enthousiast.

Bijdragen aan een betere wereld

Al in haar derde week bij Q vond Monique nog een stukje dat voor haar van groot belang was en greep ze de kans aan om aan te sluiten bij het duurzaamheidsteam van Qconcepts. “Tot dat moment voelde bijdragen aan een betere wereld buiten mijn macht te liggen. Maar bij Q kon ik dus de brug slaan tussen mijn omgevingsbewustheid en expertise in de controle. Ik zeg bewust omgeving, want het is niet alleen maar het verbeteren van het milieu waar het om gaat in de duurzaamheidsverslaggeving. Het is alles! Ook de mens en de maatschappij zijn belangrijk. We zullen veel meer circulair moeten werken. Wat we nemen, moeten we ook teruggeven, op welke manier dan ook. Dat ik die persoonlijke overtuiging nu kan combineren met mijn beroep. Dat is een mooie uitdaging, want weten hoe het precies moet, weet ik ook nog niet. Maar dit is het moment om daar samen uit te komen!

Qer-in-de-spotlight-Monique-Vos5-sPrivé ben ik bewust van wat ik zelf al kan bijdragen zoals het afval scheiden en de verwarming lager zetten. Ook daar zijn wel meer stappen te nemen. Als auditor controleren we straks of bedrijven op de juiste wijze verslagleggen over hun impact op de wereld. Bedrijven kunnen én moeten het verschil maken om de wereld een stuk duurzamer en meer toekomstproof te maken. Het duurzaamheidsverslag is voor de grootste bedrijven verplicht vanaf 2024. Ondanks de benodigde inspanningen, hoop ik dat bedrijven het toch als kans zien. Vanuit hun maatschappelijke rol mag verwacht worden dat zij bijdragen aan een duurzame maatschappij. Daarnaast kunnen zij door te verduurzamen een voorsprong behalen op hun concurrenten: de markt kiest voortaan tussen minder en meer duurzame bedrijven.”

Kennis delen

Bij Q nemen we onze klanten mee in de veranderingen die op hen afkomen. Zo organiseerden we onlangs een kennissessie, waarbij een duurzaamheidsexpert hen op weg hielp met hun voorbereidingen. Ook brengen we klanten met elkaar in contact om efficiënt te starten met het bij elkaar verzamelen van de informatie voor in hun verslag. 

We zoeken naast auditors ook adviseurs met een duurzaam hart. Kun jij onze klanten duurzaamheidsadvies geven? Neem dan contact met Monique op via 06-46 06 89 44. Ben je benieuwd welke andere mogelijkheden er bij Q zijn voor? App of bel dan eens met Danique Specklé via 06-38 91 36 54.

Redactie
Redactie

Bij Qconcepts vinden we het belangrijk om onze kennis te delen. Daarom schrijven onze Q'ers regelmatig een blog over de sector waarin zij actief zijn of actuele wet- en regelgeving.

Mail Redactie