Nieuws

Q-Concepts draait de piramide om, zegt Martijn

4 min lezen

Redactie

Redactie  -  maandag 4 mei 2020

Dit keer is Martijn Boelhouwers aan het woord. Volgens hem draait Q-Concepts de piramide om in de wereld van accountancy.

 

Wie ben je?

Martijn Boelhouwers. 43 jaar. Vader van 3 kinderen en samenwonend in Breda. 20 jaar in accountancy, 13 jaar bij PwC en nu ruim 7 jaar werkzaam voor Q-Concepts.

Wat doe je bij Q-Concepts?

Bij Q-Concepts ben ik partner en aandeelhouder. Als partner ben ik verantwoordelijk voor de vestiging Rotterdam en als aandeelhouder ben ik één van de bestuurders van Q-Concepts. De bestuurstaak waar ik de meeste aandacht aan besteed, is de persoonlijke ontwikkeling en het welzijn van onze mensen en in het verlengde daarvan de groei van onze organisatie. Dat keert terug in allerlei onderwerpen zoals opleidingen, cultuur, marketing, arbeidsvoorwaarden en organisatiestructuur. Ik vat het voor mijzelf samen als: ik geniet van audit en van groei, ik draag bij aan de organisatie en haar mensen door mijn kennis en betrokkenheid in te brengen en door inhoud te geven aan de omgekeerde piramide.

Wat bedoel je met de omgekeerde piramide?

Q-Concepts is 10 jaar geleden gestart als een audit kantoor dat het anders wil doen. Wij kozen voor een aantal uitgangspunten: kwaliteit en senior professionals, zodat wij klanten een kwalitatieve en efficiënte controle kunnen bieden. We kozen ook voor hoge betrokkenheid (bij klanten en bij onze mensen), een informele cultuur en de afwezigheid van hiërarchie. Wij gaven (en geven) onze senior professionals veel vrijheid en ontwikkelingsmogelijkheden. Vanaf 2013 brak een fase van stevige groei aan, 20 tot 30% per jaar. Ieder jaar opnieuw werden (en worden) wij uitgedaagd om na te denken over onze organisatie en onze uitgangspunten. Steeds kwamen (en komen) we op dezelfde gedachte uit: wij houden vast aan onze uitgangspunten (de combinatie van kwaliteit, senior professionals en een informeel familiebedrijf) en wij willen blijven groeien. Natuurlijk levert dat vraagtekens op want behoud en groei hoeven niet perse samen te gaan. De gedachte van de omgekeerde piramide heeft ons hierin houvast gegeven. Ik zal dat uitleggen.

Grote organisaties worden vaak centraal geleid en zijn vaak formeler, stijver en inflexibel. De leiders zijn meer met zichzelf bezig dan met de mensen. En de mensen moeten zich vaak naar de wensen van de organisatie voegen, in die zin is de organisatie belangrijker dan het individu. Het gevolg is dat mensen hun verstand en hun hart thuislaten. Of het gevolg is dat mensen de ratrace en de up-or-out cultuur opgeven en accountancy verlaten. Bij Q-Concepts werken wij daarom met kleine en zelfsturende teams. Wij hebben ons daarbij laten inspireren door Eckart Wintzen. De omvang van een zelfsturend team ligt tussen 15 en 25 mensen en het team kan zelfstandig opereren. Met iets meer dan 90 mensen hebben wij op dit moment 7 teams (verdeeld over 5 vestigingen). De onderliggende gedachte: een kleine groep, grote autonomie en werken vanuit vertrouwen leveren een hecht team op en mensen die betrokken zijn en zich verantwoordelijk voelen. En een andere belangrijke gedachte die wij vanaf de start van Q-Concepts hebben gehad: je kan de rol pakken die je zelf ambieert, niet iedereen hoeft partner te worden (het mag en het kan, maar hoeft niet).

Wij hebben de gedachten van Eckart Wintzen aangevuld met Situationeel Leiderschap van Ken Blanchard. Een situationeel leider is voortdurend op zoek naar wat mensen nodig hebben om een gevoel van autonomie te hebben, excellent te presteren en gelukkig te zijn. Een situationeel leider is zich bewust dat het niet om hem/haar gaat maar om de mensen die hij/zij dient. Een situationeel leider is dus dienend en zet, net als Eckart Wintzen, de mensen en hun ontwikkeling voorop. En dat bedoel ik met de omgekeerde piramide.

Natuurlijk is de omgekeerde piramide ook gericht op het realiseren van organisatiedoelen. Het accent c.q. de filosofie is alleen een andere. Eckart Wintzen en Ken Blanchard werken vanuit een positief mensbeeld, namelijk dat mensen zich willen ontplooien. Dat geloof hebben wij bij Q-Concepts ook. Wij zien dat werken vanuit vertrouwen en dat sturen op ontwikkelen en welzijn van invloed zijn op de intentie waarmee iemand in werk staat. En dat capabele, betrokken en verantwoordelijke mensen hun uiterste best zullen doen om doelen te realiseren. Kortom, voor de organisatie is het juist goed om de mensen en hun ontwikkeling voorop te stellen.

Omar el Messaoudi heeft recent een mooie column geschreven in Accountant.nl met als titel The upside-down triangle. Hij begint de column met de jeugdopleiding van Ajax. Deze voetbalclub kende een traditioneel en hiërarchisch model, de trainer bovenaan de driehoek en de spelers onderaan. Dat model leverde niet het gewenste effect op. Ajax koos er daarom voor om de driehoek om te draaien. De speler en zijn/haar ontwikkeling werden voorop gesteld. Het succes van de methode hebben we de afgelopen jaren kunnen zien. Omar maakt vervolgens de vergelijking met het beroep van accountant. Hij ziet dat in bijna ieder kantoor de bekende driehoek aanwezig is. Omar roept op om de driehoek om te draaien en de jonge accountant voorop te stellen. En de jonge accountant meer mogelijkheden te geven dan alleen doorgroei naar partner.

Je snapt dat ik me helemaal kan vinden in de zienswijze en oproep van Omar. Het is een filosofie die Q-Concepts in haar haarvaten heeft zitten en waarvan wij geloven dat het accountancy aantrekkelijk maakt. Dit maakt ook dat ik zoveel waarde hecht aan cultuur. Het is uiteindelijk de cultuur die ervoor zorgt of iemand gelukkig is en zal excelleren. En hopelijk zal de oproep van Omar ervoor zorgen dat er meer mensen ons vak instromen of ervoor kiezen om nog even in accountancy te blijven hangen. Want audit is een fantastisch vakgebied, het biedt afwisseling, kansen, uitdaging en professionaliteit.

Voor wie interesse heeft in de column van Omar: link naar column Omar el Messaoudi

Voor wie interesse heeft in werken bij Q-Concepts: wij doen het anders en hebben geen vacatures. Wij nemen iedereen aan die bij ons past. Op onze website kan je zien welke functies wij hebben. En neem bij interesse vooral contact op met onze recruiter of één van onze teamleden.

Meer weten?

Wil je meer weten over Martijn of Q-Concepts, bel dan met Clemens van der Werf op 06-13841010. Neem daarnaast een kijkje op onze website voor de workshops op www.q-concepts.nl/events en de functies op www.q-concepts.nl/onze-functies

Redactie
Redactie

Bij Qconcepts vinden we het belangrijk om onze kennis te delen. Daarom schrijven onze Q'ers regelmatig een blog over de sector waarin zij actief zijn of actuele wet- en regelgeving.

Mail Redactie