Q'er in de spotlight

Q belooft ontwikkeling en ondernemerschap, en maakt het waar, zeggen Mark en Maarten

5 min lezen

Clemens van der Werf

Clemens van der Werf  -  donderdag 11 maart 2021

Als recruiter kun je natuurlijk een mooi verhaal vertellen. Maar hoe geloofwaardig zijn recruiters tegenwoordig nog? Ik ga in gesprek met twee collega’s van kantoor Arnhem, zodat zij mij kunnen vertellen hoe ze het concept van Q ervaren.

Mijn collega’s zijn Mark Lensen en Maarten Vogelpoel. Beiden werkzaam als manager in de auditpraktijk van Qconcepts en maken sinds 2020 onderdeel uit van Q-team Arnhem. Kantoor Arnhem is in juni van 2020 geopend en inmiddels al flink gegroeid naar een brede praktijk waar naast healthcare ook klanten in de sectoren woningcorporaties en MKB worden bediend. Mark en Maarten hebben ervaring opgedaan bij een groot accountantskantoor en zijn allebei RA. Gezamenlijk brengen Mark en Maarten bijna 40 jaar aan ervaring mee. Mark en Maarten kwamen allebei in contact met Q via een kennis. Na enkele leuke gesprekken met Q-ers raakten ze allebei enthousiast over het unieke model van Qconcepts doordat er veel ruimte voor eigen ontwikkeling en ondernemerschap wordt gegeven. Na hun eerste maanden bij Qconcepts concluderen ze beiden dat het unieke model van Q écht wordt waargemaakt en dat zij blij zijn met de gemaakte keuze. Wil je weten waarom? Hieronder lees je meer in detail waarom Mark en Maarten voor Q hebben gekozen.

De omgekeerde piramide

De eerste vraag die ik aan Mark en Maarten stel, is wat zij het belangrijkste vinden om te delen in dit gesprek. Mark noemt meteen de omgedraaide piramide. Dit betekent bij Q dat we de mens centraal hebben staan en er wordt gewerkt vanuit de gedachte van zelfsturende compacte controleteams.

“Dit zorgt voor ons niet alleen voor een hoge autonomie per controleteam maar resulteert ook in een meer persoonlijke aanpak van onze dienstverlening. We houden de lijntjes daarmee kort: zowel binnen het team als met onze klanten. Hierdoor kunnen wij sneller schakelen. We merken dat Q dit concept ook actief bewaakt en kantoren en teams niet te groot laat worden. Het is namelijk erg lastig om persoonlijk te blijven als het team of het kantoor te groot wordt. De autonomie die ieder team krijgt bij Q is naar onze mening uniek in vergelijking met grotere kantoren.”

Maarten merkt nog op dat er weinig in beton gegoten is, wat de ontwikkeling op het gebied van ondernemerschap, innovatie en vaktechniek stimuleert. Daarnaast wil Q zich aanpassen aan haar medewerkers, en niet de medewerkers aan de organisatie.

Je kan jezelf zijn

In het gesprek gaan we vrijwel automatisch door naar een tweede onderscheidende factor. Namelijk, dat je bij Q jezelf kan zijn. Dit is te verklaren door de hoge mate van autonomie en de informele sfeer die in ons bedrijf hangt. Maarten benoemt dat cultuurveranderingen bij grotere kantoren complexe en uitdagende veranderprocessen zijn door de omvang en sterk hiërarchische opbouw. Q is een stuk jonger, platter en informeler en is daardoor geboren met een persoonlijke en pragmatische sfeer.

“In onze eerste maanden bij Q hebben we gemerkt dat je bij Q gewoon jezelf kan blijven. Dit uit zich in een informele sfeer waar je je als snel comfortabel bij voelt. Je kunt zelf het verschil gaan maken. Doordat Q veel informeler is hoef je bijvoorbeeld niet strak in pak naar kantoor. De informele sfeer binnen ons kantoor en controleteams brengen we als Q ook graag over op onze klanten. Daarmee maken wij het verschil en merk je dat wij klanten aan ons weten te binden die eveneens een informele sfeer nastreven. Dat past bij ons. We hebben een mooie mix aan klanten van groot tot klein en in verschillende branches waarin we gespecialiseerd zijn. We controleren geen OOB organisaties. Q kiest bewust voor klanten die passen bij het Q-DNA. Klanten waar je als Q-er het verschil kan maken en waarbij je door de inzet van compacte teams snel een organisatie leert kennen. Je ziet daardoor als professional veel meer van onze klanten. Ook in ons klantenpakket is onze eigen wens leidend, we kiezen zelf of we ons willen specialiseren. Bepalen onze eigen ontwikkeling waarbij de eigen ‘ik’ het startpunt is. Ook wij zijn nu hoofdzakelijk thuis aan het werken. Naar klanten gaan zit er nu helaas nog niet in. We merken allebei dat we daar het meest naar uit kijken: samen bij de klant de opdracht uitvoeren en afronden, maar ook samen op kantoor bijpraten met de collega’s. We kijken dan ook reikhalzend uit naar het einde van de opgelegde corona-maatregelen zodat we ook, naast het werk, met het gehele team weer leuke dingen kunnen gaan doen!”

Het senior professional model

Vervolgens wordt het senior professional model genoemd. Het senior professional model zorgt ervoor dat zowel manager als partner actief betrokken zijn bij de uitvoering van de opdracht. Manager en partner staan ook met de poten in de klei om met samen het team de klus te klaren.

“Eén van de voordelen van het inzetten van senior professionals is een relatieve korte doorlooptijd van opdrachten. Dat werkt heel prettig voor ons. Het werken in compacte teams stimuleert daarbij om de controle efficiënt, innovatief en daarmee slim aan te pakken. Q geeft ons daarbij niet alleen de ruimte maar faciliteert ook aan de hand van tools als RobotX en data-analyse en staat open voor het delen van best practices. Kortom: Q pusht ons om creatief en innovatief te zijn én te blijven!”

Netwerkorganisatie

We sluiten het gesprek af met het vierde onderwerp, Qconcepts als netwerkorganisatie. Bij Q kun je namelijk, naast audit ook nog andere werkzaamheden gaan doen.

“Q heeft een breed netwerk waardoor er geregeld interim- en adviesopdrachten voorbij komen. Zeker als je al geruime tijd in de audit actief bent, zijn deze opdrachten interessant en leuk om te doen als afwisseling. Daarbij merken wij dat dit net wat makkelijker loopt dan bij andere (grotere) kantoren. Daarnaast is Q inmiddels ook internationaal actief en is recentelijk een kantoor in London geopend. Ook dit biedt weer interessante mogelijkheden.”

Als recruiter vertaal ik de inzichten van Mark en Maarten naar een korte boodschap. In mijn ogen is Qconcepts namelijk een goed alternatief voor big4. Een modern accountantskantoor waar je wel de uitdaging en verantwoordelijkheid kan gaan ervaren, maar niet hoeft in te leveren in vrijheid, arbeidsvoorwaarden én wie jij zelf bent.

Meer weten?

Wil je meer weten over Mark, Maarten of Qconcepts, bel dan met Clemens van der Werf op 06-13841010. Uiteraard mag je Mark (06-82563158) of Maarten (06-82143234) ook zelf benaderen, of kijk op LinkedIn.

Profiel Mark: https://www.linkedin.com/in/dr... 
Profiel Maarten: https://www.linkedin.com/in/ma... 

Wil je onderdeel worden van het team: neem dan ook contact op. Wij nemen doorlopend en volop mensen aan, ook in deze tijd. Wij geloven namelijk dat de goede mensen het verschil maken en dat het werk dan vanzelf volgt.

Over Qconcepts

Werken met senior audit professionals, focus op kwaliteit, focus op welzijn, de mens centraal, werken zoals je wil, stimuleren van persoonlijke- en teamontwikkeling, groei kan in de breedte, diepte of hoogte, informele sfeer, korte lijnen, geen hiërarchie, werken vanuit respect en begrip, hechte en zelfsturende teams (wij in plaats van ik), extra inzet is vrijwillig, auditors kunnen ander werk doen, zoals interim finance opdrachten. Zo heb je meer tijd en plezier zonder in te leveren op uitdaging en arbeidsvoorwaarden.

Qconcepts groeit met 20 tot 30% per jaar, wij zijn een top 20 kantoor in audit, met 125 Q-ers en 5 vestigingen (Den Bosch, Rotterdam, Sittard, Arnhem en Amsterdam). De meeste audit- en interim finance klanten zijn actief in de sectoren: MKB (o.a. retail, food, fashion, productie en handel), healthcare, woningcorporatie en non-profit (o.a. stichtingen, verenigingen en gemeenten).

 

Clemens van der Werf
Clemens van der Werf

Clemens is talentmanager bij Qconcepts. Hij helpt financials op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en zet alles op alles om het vak interessant te houden voor hen.

Mail Clemens