Toekomst

Kwartjes

2 min lezen

Martijn Boelhouwers

Martijn Boelhouwers  -  dinsdag 13 juli 2021

Het busy season zit er bijna op en de zomervakantie staat voor de deur. Het is tijd om tot rust te komen, de balans op te maken en te reflecteren. Met als hoofdvraag voor veel accountants: Wil ik de komende jaren nog wel actief blijven in de sector?

Dat deze vraag erg actueel is blijkt wel als ik kijk naar het aantal transfers tussen accountantskantoren. Alle creatieve wervingscampagnes ten spijt: uit diverse artikelen op accountancy nieuwssites blijkt dat het aantal transfers tussen kantoren over de maanden april en mei zeer laag is. Ook bij Qconcepts merken we dit. Hoewel we nog steeds nieuwe collega's mogen verwelkomen, is dit aantal lager dan vorig jaar.

Wellicht nog wel meer alarmerend is dat accountants steeds vaker en vroeger het vak blijken te verlaten. Tien jaar geleden bleven accountants gemiddeld zo’n zes jaar in het vak. Een mooie periode voor de professional zelf, om zo de tijd en energie die in de studie zijn gaan zitten goed te benutten. Ook voor werkgevers was dit schappelijk, gezien de investering in de opleiding van een jonge accountant. 

Helaas blijkt dat tegenwoordig een groter deel van de accountants het vak verlaat na drie jaar. Dat bleek uit een - niet wetenschappelijk - eigen onderzoek, waarbij we een paar honderd accountantsprofielen onderzochten op LinkedIn. Dit zal ongetwijfeld samenhangen met het aanbod vanuit het bedrijfsleven. Dat lonkt met aantrekkelijke condities en vooral meer stabiliteit in de ratio werk/privé. Logisch dat het voor jonge gezinnen wel zo prettig is om niet de stress te voelen of je vanavond wel voor sluitingstijd van de kinderopvang je kind kunt ophalen.

We moeten als sector een tegengeluid gaan bieden. Er als werkgevers gezamenlijk voor zorgen dat ons vak, ondanks de zware studie, projectmatig werken, toenemende wet- en regelgeving en negatieve artikelen over de sector, interessant blijft. Persoonlijk begin ik graag klein. Daarom stellen wij onze professionals via cultuurmetingen, teambijeenkomsten en MTO's de vraag: Wat kunnen wij binnen onze organisatie doen om het vak voor jou leuk te houden, en zo de uitstroom zo laag mogelijk? 

Bij mij komen direct een aantal vervolgvragen op: Wat is de drijfveer geweest om uit dit mooie vak te stappen? Waar gaan de senior professionals naartoe? Spelen de karakteristieken van de jongere generaties nog een rol? Wellicht dat onze beroepsorganisatie nog inzicht kan geven in een deel van de vragen. Ik ben erg benieuwd naar de trends die we middels data-analyse kunnen onderkennen vanuit uitstroommomenten over de afgelopen 25 jaar. Vanaf de start van de studie tot het uitschrijven als accountant.

Zo is het einde van busy season voor mij ook een periode van reflectie. Niet zozeer op mijn eigen loopbaan, maar wel op die van mijn mensen. Het is tijd om alle kwartjes op zijn plek te laten vallen en de contouren te schetsen van een toekomstbestendig beroep.

Martijn Boelhouwers
Martijn Boelhouwers

Martijn Boelhouwers is partner bij Qconcepts. Hij begon 20 jaar geleden als accountant en vindt het vak nog steeds mateloos interessant. Zowel inhoudelijk als de ontwikkeling aan de mensen-kant.

Mail Martijn
Blijf in ontwikkeling met ons
Kom je even kijken?