5-tips-om-prestatiedruk-te-verminderen-Martijn-Boelhouwers-Qconcepts
Column

Je bent al genoeg. 5 tips om prestatiedruk te verminderen.

3 min lezen

Martijn Boelhouwers

Martijn Boelhouwers  -  donderdag 17 november 2022

We hebben het beter dan ooit; we leven langer en zijn veiliger én welvarender dan ooit. Maar toch worden we – gemiddeld gezien - steeds ongelukkiger. In de maand oktober is veel aandacht gegeven aan dit onderwerp zo was er ook de dag van de mentale gezondheid, zoals ieder jaar op 10 oktober. Ik las in dit kader een artikel over prestatiedruk en deel graag mijn inzichten met je. Wat kunnen we doen aan prestatiedruk?

In mijn laatste blog zette ik een vijftal anti-stresstips op een rij. Deze keer zoom ik graag in op prestatiedruk. Een belangrijk onderwerp waar gelukkig steeds meer aandacht voor is. Ik las een interessant artikel met daarin de reflectie van auteur Thijs Launspach hierop.

 

Je bent al genoeg

Veel van de psychologische problemen waar we tegenwoordig mee kampen, ontstaan volgens Launspach uit een gevoel niet goed genoeg te zijn. We zijn gewoon niet snel tevreden over onszelf. Alles moet perfect zijn; carrière, salaris, lichaam, gezin en ga zo maar door. Pas dan kunnen we tevreden zijn over onszelf. Maar het resultaat is dat je altijd het gevoel hebt niet ‘af’ te zijn.” Met zulke enorme verwachtingen wordt het lastig om mentaal gezond te blijven. Laat staan als je ook nog social media hebt om jezelf mee te vergelijken en je jezelf soms best eenzaam kunt voelen. Social media is geen ‘bad thing’ in mijn ogen maar het moet geen obsessie worden.

Er is meer dan ijsbaden

Gelukkig merken steeds meer mensen dat het slim is om aan je mentale gezondheid te werken. Het begint bij aandacht voor het onderwerp, en daar draag ik via deze blog graag een steentje aan bij. Volgens Launsach kun je je eigen geluk in beperkte mate creëren en zijn er een aantal dingen die je kunt doen om minder ongelukkig te worden. De oplossing ligt niet bij een magic quick fix om beter, sneller, productiever en gelukkiger te worden, maar heeft veel meer te maken met accepteren wie je bent. En dus word je niet per se alleen gelukkiger als je zoveel mogelijk in ijsbaden gaat zitten of in je bullet journal gaat schrijven.

Jouw prestatiedruk verminderen

Het tweede deel van het boek van Launspach gaat over wat jij zelf kan doen om je prestatiedruk in te dammen. 5 tips:

1. Ken jezelf.

Weet hoe jouw persoonlijkheid in elkaar zit. Ik heb zelf een voorliefde gehad voor het lezen van diverse managementboeken. Je zelf kennen inclusief gebreken is handig in zowel je werkbare leven als in privé. Gebruik eens de Big Five persoonlijkheidstest voor een eerste inzicht.

2. Vertrouw op je zelf

Dus niet: boost je zelfvertrouwen. Dat is niet iets wat je hoeft te optimaliseren. Het gaat meer over snappen dat je niet perfect hoeft te zijn en snappen wat je emoties je vertellen. Die hebben niet altijd gelijk, maar zijn wel een raadgever. Ik ben nu 45 en leer hier nog steeds op bij. Alleen de afgelopen maand al diverse voorbeelden gehad waar het onderbuikgevoel het had moeten winnen van het verstand.

3. Zorg goed voor jezelf

Goed slapen, gezond eten, regelmatig ontspannen. Dit valt niet mee in een druk leven met werk een gezin met drie kinderen en de natuurlijk drang om jezelf steeds te verbeteren. Wat mij enorm stimuleert is dat het thuisfront ook veel met lichaam en geest bezig is. Het goed afstemmen van sportmomenten maakt het wat makkelijker. Dedication is het toverwoord met sporten en bewegen.

4. Zoek verbinding op met anderen

Andere mensen zijn essentieel voor onze mentale gezondheid. Nog veel meer dan we denken. Ik vertaal dit voor mijzelf als tijd blijven maken voor familie en vrienden. Wij gebruiken thuis nog een ouderwetse kalender om afspraken te plannen. Alle afspraken voor sporten, etentjes en dates staan hierop.

5. Vind iets dat je leven betekenis geeft.

Dat hoeft echt niet te betekenen dat je de plastic soep oplost in je leven en hoeft bovendien niet je werk te zijn. Wat vind je echt leuk? Waar kijk je naar uit? Wat wil je bijdragen? Persoonlijk vind ik deze het meest lastig om in te vullen omdat wat ik echt leuk vind of naar uit kijk nog wel eens wisselt. Hoe is dit voor jou?

Ga het gesprek aan!

Hopelijk heb je iets aan de tips die ik hier met je deel. Zelf wil ik nog toevoegen: als je het gevoel hebt dat je móet presteren, en dat je vastloopt, ga dan het gesprek aan met jouw omgeving. Wellicht kom je samen wel verder. Ik wens je veel succes!

Martijn Boelhouwers
Martijn Boelhouwers

Martijn Boelhouwers is partner bij Qconcepts. Hij begon 20 jaar geleden als accountant en vindt het vak nog steeds mateloos interessant. Zowel inhoudelijk als de ontwikkeling aan de mensen-kant.

Mail Martijn