Beroep

Finance professionals waarderen hun werkgeluk met een 7,2

2 min lezen

Clemens van der Werf

Clemens van der Werf  -  dinsdag 16 mei 2023

Qconcepts heeft landelijk onderzoek gedaan naar het ervaren werkgeluk van audit- en finance professionals. Uit het onderzoek kwam naar voren dat zij hun werkgeluk (gemiddeld genomen) waarderen met 7,2. Dit cijfer is gelijk aan 2022. De top 3 thema's die het meeste invloed hebben op het werkgeluk, zijn wel veranderd.

Het jaarlijkse onderzoek naar werkgeluk is uitgevoerd in het voorjaar van 2023. Dit jaar deden 225 financials mee.

Download de resultaten van het onderzoek werkgeluk 2023.

Top 3 redenen werkgeluk

De top 3 die het werkgeluk bepaalt, is:

  1. de balans werk-privé
  2. cultuur en sfeer
  3. waardering (gevoel van waarde te zijn, respect).

Vergeleken met vorig jaar is de top 3 veranderd. Zowel de balans werk-privé als de cultuur & sfeer zijn volledig nieuw. Op deze plek stonden respectievelijk de relatie met collega's en ontwikkelmogelijkheden. Deze aspecten zijn gedaald naar de 4e en 8e plaats.

Overall wordt het werkgeluk vooral bepaald door de werkomstandigheden en minder door het werk zelf of de arbeidsvoorwaarden.

Top 3 redenen baanwissel

Er lijkt een verband te zijn tussen het werkgeluk en verloop. Financials die minder werkgeluk ervaren, overwegen eerder om van baan te wisselen. Onder de deelnemers geldt dat 38% overweegt over te stappen naar een andere baan.

De top 3 redenen voor een baanwissel:

  1. arbeidsvoorwaarden
  2. waardering en plezier
  3. werkomstandigheden (werkdruk).

Opvallend is de stijging van de arbeidsvoorwaarden van de 3e plek in 2022 naar de 1e plek in 2023.

Vervolgstappen

Werkgeluk is een belangrijk thema. Daarom zoomen we verder in op dit thema tijdens een inspiratiesessie met Thijs Launspach. De sessie is kosteloos online te volgen op 21 juni 2023 vanaf 16 uur. 

Aanmelden voor de inspiratiesessie 

Met het afronden van het onderzoek naar werkgeluk, start een nieuw jaarlijks onderzoek. Net zoals vorig jaar doen wij een onderzoek naar de arbeidsvoorwaarden onder audit- en finance professionals. Meedoen aan het onderzoek kan via 

Doe mee aan het onderzoek arbeidsvoorwaarden

Over het onderzoek

Qconcepts voert tweemaal per jaar een landelijk en anoniem marktonderzoek uit. In het voorjaar onderzoeken wij werkgeluk en in de zomer onderzoeken wij de arbeidsvoorwaarden van audit- en finance professionals. Zo dragen we bij aan het ontwikkelen en behouden van professionals binnen het vak. Daarnaast delen we kennis (over de sector en de arbeidsmarkt), bieden we opties om vaardigheden te ontwikkelen en maken we het mogelijk dat audit- en finance professionals met elkaar in contact komen.

Meer weten?

Het onderzoek is uitgevoerd door Clemens van der Werf, Talent Manager binnen Qconcepts. De resultaten van dit onderzoek worden intern vertaald naar HR-beleid en extern vertaald naar informatie voor de arbeidsmarkt.

Wil je meer weten over het onderzoek of wil je de uitkomsten ontvangen, neem dan contact op met Clemens via 06-13841010 of clemens.van.der.werf@qconcepts.nl.

Clemens van der Werf
Clemens van der Werf

Clemens is talentmanager bij Qconcepts. Hij helpt financials op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en zet alles op alles om het vak interessant te houden voor hen.

Mail Clemens