Dedicated

Een kijkje achter de schermen

3 min lezen

Martijn Boelhouwers

Martijn Boelhouwers  -  donderdag 25 november 2021

De afgelopen tijd kregen we bij Qconcepts meerdere keren mooi nieuws. Zo zijn we weer FD Gazelle geworden en bleek in de Audit Top 30 van Accountancy Vanmorgen dat wij het kantoor zijn met de grootste audit focus. Hier hebben we met z’n allen hard voor gewerkt en we zijn er trots op. Ik wil jullie graag iets dieper meenemen in deze resultaten en reflecteren op de stappen die wij met onze mensen hebben gezet om hier te komen.

Rust

In tegenstelling tot afgelopen jaren hebben we door de additionele werkzaamheden veroorzaakt door Corona nauwelijks rust en tijd om eens goed achter over te leunen en te reflecteren. Dat merk ik overigens ook bij andere concullega’s en partners en teamcaptains binnen onze organisatie. Terwijl reflectie zo belangrijk is:

“Zelfreflectie en reflecteren met je team zijn een belangrijke pijler in het boek. Experimenteren en leren vraagt om te kijken naar je eigen en elkaars kwaliteiten en gedrag en het effect daarvan. Zijn we de goede dingen aan het doen om het beoogde effect te bereiken? Of kunnen we beter alternatief gedrag inzetten om onze doelen te realiseren? En hoe dan?”
Bron: Feedforward in Leiderschap

Trots

Onlangs zijn we bij Qconcepts met elkaar het gesprek aan gegaan over wat goed gegaan is en waar onze verbetermogelijkheden liggen. En eerlijk is eerlijk: er is te veel gebeurd om alles op te noemen. Een greep uit de zaken die bij ons direct een gevoel van trots oproepen:

 • We mochten afgelopen jaar 30 nieuwe collega’s verwelkomen en zijn daarnaast trots op de vele promoties van onze mensen.
 • Binnen onze organisatie zijn diverse teams actief. We hebben flinke stappen gezet in het verbeteren van de teamaansturing, onder andere door de rol van teamcaptain te verduidelijken. Daardoor is de samenwerking binnen én tussen teams verbeterd.
 • We professionaliseren onze project- en HR administratie. Daarvoor hebben we afgelopen maanden een nieuw systeem geïmplementeerd. Enerzijds was dit enorm leerzaam, vanwege de complexiteit van de invoering. Anderzijds laat het zien dat onze Q’ers flink betrokken zijn bij het succes van dit type veranderingen. We doen het echt samen.
 • Ook verstevigen we onze organisatie verder op het gebied van compliance en vaktechniek, bijvoorbeeld door standaardisatie. Dit is dermate van belang, dat we binnen Q inmiddels meerdere collega’s hebben die dedicated actief zijn binnen deze gebieden.
 • In mei van dit jaar presenteerden wij de resultaten van ons rebrandingtraject. We zijn enorm blij met onze nieuwe huisstijl, en inmiddels is deze onderdeel geworden van ons dagelijks handelen.
 • We hebben onze interne opleidingsmogelijkheden uitgebreid. Binnen deze WOW-academy worden interne en externe trainingen aangeboden op het gebied van vakinhoud, skills en coaching. De interne tevredenheid over onze WOW-academy is hoog, Q’ers blijven zichzelf graag ontwikkelen.
 • We blijven innoveren om efficiënter te kunnen werken en onze klanten beter vooruit te helpen. Daarvoor startten we een tijd geleden met Robotics. Nu hebben we op het vlak van data-analyse en Power BI al meerdere stappen gezet.

De andere kant

De komende tijd blijven we aandacht geven aan de onderdelen waar we met trots op terugkijken. Daarnaast zijn er zijn ook diverse aandachtspunten waar wij onze handen vol aan hebben:

 • Blijvend aandachtspunt is het blijven boeien en binden van personeel via o.a. onze WOW-academy. Deze worden steeds individueler van aard en de behoefte aan soft skill ontwikkeling neemt toe.
 • Krapte op de arbeidsmarkt. Het feit dat gemiddeld accountants uitstromen na 3 jaar is zorgwekkend en een branche breed dilemma. Alleen de Big four hebben hier geen hinder van begreep ik uit een recent artikel.
 • Het ontwikkelen van een nieuw controledossier die beter voorziet in de behoefte van het personeel. Integratie van ons werkprogramma met uitkomsten vanuit data-analyse/power BI en meer interactie in het controledossier op de key risks en voortvloeiende werkzaamheden.
 • Voorbereiden van onze organisatie op de controleplicht. Inmiddels zijn wij door de grenzen geschoten van een middelgrote rechtspersoon en zullen we voorbereidingen moeten gaan treffen op een wettelijke controle. Ik ben heel benieuwd naar de management letter van onze nog te benoemen accountant 😊

En jij?

Ik ben benieuwd of jouw organisatie ook de tijd heeft genomen om te reflecteren. Heeft het jullie nieuwe inzichten gegeven? De beste wensen en gezondheid toegewenst voor het nieuwe seizoen!

Martijn Boelhouwers
Martijn Boelhouwers

Martijn Boelhouwers is partner bij Qconcepts. Hij begon 20 jaar geleden als accountant en vindt het vak nog steeds mateloos interessant. Zowel inhoudelijk als de ontwikkeling aan de mensen-kant.

Mail Martijn