Beroep

Audit professionals waarderen hun salaris met een krappe 6

2 min lezen

Clemens van der Werf

Clemens van der Werf  -  maandag 28 november 2022

Qconcepts heeft landelijk onderzoek gedaan naar de arbeidsvoorwaarden onder audit professionals, werkzaam in accountancy. Uit het onderzoek kwam naar voren dat audit professionals hun salaris (gemiddeld genomen) waarderen met 6,1 en dat het gewenste salaris 13% hoger ligt. De tevredenheid over het salaris neemt toe naarmate het functie- en ervaringsniveau stijgt.

Het jaarlijkse onderzoek naar arbeidsvoorwaarden is uitgevoerd in de zomer van 2022. De 395 audit professionals die hebben deelgenomen, hebben een brede spreiding qua functie en aantal jaren werkervaring. Zo deden er 18 werkstudenten, 147 Associates, 92 Senior Associates, 76 Assistant Managers, 49 Managers en 13 Senior Managers mee. Deelnemers hebben reeds inzicht gekregen in de resultaten.

Gewenst salaris ligt gemiddeld 13% hoger

We vroegen deelnemers naar hun salaris en maakten per functiegroep een gemiddelde op. We deden hetzelfde voor het gemiddelde salaris. Hieruit blijkt dat het gewenste salaris gemiddeld 13% hoger ligt.

De waardering voor het salaris is een 6,1. De belangrijkste redenen voor dit cijfer zijn (1) een hoger salaris in het bedrijfsleven, (2) werkdruk en (3) salaris in verhouding tot extern tarief.

De cijfers daarvan zijn per functieniveau als volgt:

Functieniveau Huidig salaris Gewenst salaris Verschil Tevredenheid
Werkstudent € 2.191 € 2.561 17% 6,4
Associate € 2.682 € 3.006 12% 5,8
Senior Associate € 3.343 € 3.857 15% 5,9
Assistant Manager € 4.105 € 4.590 12% 6,3
Manager € 5.349 € 5.988 12% 6,8
Senior Manager € 6.495 € 7.258 12% 6,6
Gewenste secundaire voorwaarden

Werkstudenten, Associates, Senior Associates en Assistant Managers zijn unaniem. Voor hen zijn de drie belangrijkste secundaire voorwaarden de leaseauto, verlofdagen en opleidingsmogelijkheden. Managers en Senior Managers vinden de bonus belangrijker dan opleidingsmogelijkheden.

Er wordt gemiddeld 43 uur per week gewerkt

Bij sommige kantoren stijgt in busy season het aantal gewerkte uren naar 50 tot 60 uur per week.

Werkgevers in accountancy staan voor een uitdaging

Audit professionals willen opgeleid worden tot een goede financial en dat kan bij uitstek in accountancy. Toch stappen vooral jonge accountants eerder over naar ander werk. De behoefte aan betere arbeidsvoorwaarden zal in een tijd van schaarste en inflatie (verder) worden aangewakkerd. De oplossing lijkt voor de hand te liggen: het gat dichten tussen het gewenste en werkelijke salaris.

Extra aandacht voor werkgeluk

Voor de middellange termijn lijkt het verstandig om (extra) aandacht aan werkgeluk te besteden, zoals een mens- en ontwikkelgerichte cultuur. Uit een ander onderzoek van Qconcepts komt naar voren dat werkgeluk vooral wordt bepaald door relaties met collega’s, je gewaardeerd voelen en ontwikkelingsmogelijkheden. De (harde) arbeidsvoorwaarden komen op de 4e plek als het om werkgeluk gaat. Voor accountancy ligt hier een kans om mensen voor het vak te behouden. Accountantskantoren doen er dus verstandig aan om de sector te profileren als mensgerichte ontwikkelaar.

Over het onderzoek

Qconcepts voert tweemaal per jaar een landelijk en anoniem marktonderzoek uit. In het najaar onderzoeken wij werkgeluk en in de zomer onderzoeken wij de arbeidsvoorwaarden van audit professionals, werkzaam in accountancy. Zo dragen we bij aan het ontwikkelen en behouden van professionals binnen het vak. Daarnaast delen we kennis (over de sector en de arbeidsmarkt), bieden we opties om vaardigheden te ontwikkelen en maken we het mogelijk dat audit professionals met elkaar in contact komen.

Meer weten?

Het onderzoek is uitgevoerd door Clemens van der Werf, Talent Manager binnen Qconcepts. De resultaten van dit onderzoek worden intern vertaald naar HR-beleid en extern vertaald naar informatie voor de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over het onderzoek of wil je de uitkomsten ontvangen, neem dan contact op met Clemens via 06-13841010 of clemens.van.der.werf@qconcepts.nl.

Clemens van der Werf
Clemens van der Werf

Clemens is talentmanager bij Qconcepts. Hij helpt financials op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en zet alles op alles om het vak interessant te houden voor hen.

Mail Clemens