Nieuws

'Als mijn collega’s lekker in hun vel zitten, kunnen we samen vlammen.'

4 min lezen

Redactie

Redactie  -  maandag 9 maart 2020

Dit keer is Ellen Mengelers aan het woord. 

 

 

Wie ben je?

Mijn naam is Ellen Mengelers, ik ben 33 jaar en woon in Maasbracht. Ik ben moeder van twee heerlijke kereltjes (van bijna 4 jaar en 1 jaar). In mijn vrije tijd ben ik dan ook voornamelijk druk met mijn gezin.

Wat doe je bij Q-Concepts?

Sinds oktober 2018 ben ik werkzaam bij Q-Concepts in Maastricht als audit manager. Mijn klantenpakket is heel divers: handel, productie, dienstverleners, non-profit, onderwijsinstellingen. Van alles wat. Daarnaast ben ik ook mentor van een aantal collega’s. Dit is een leuke afwisseling met het pure vaktechnische werk. Ik vind het leuk om zo een actieve bijdrage te leveren aan de persoonlijke ontwikkeling van mijn andere collega’s. En zelf leer ik hier ook heel veel van!

Waarom heb je voor het vak van accountant gekozen?

In 2008 ben ik na mijn studie gestart bij een Big4 kantoor. Ik heb destijds gekozen voor het vak accountant omdat het me leuk leek om bij veel bedrijven even in de keuken te mogen kijken. Dat is afwisselend en in korte tijd heb ik veel geleerd.

Wat mij uiteindelijk tegen begon te staan was dat ik hoofdzakelijk bezig was met dossiervorming door de druk van de AFM. Ik miste ruimte voor eigen inbreng en ik kon minder tijd besteden aan de klant zelf, terwijl ik het klantcontact juist het leukste vond.
Na bijna 9 jaar heb ik daarom de overstap gemaakt naar het bedrijfsleven en heb ik een tijdje als Finance Manager in het MKB gewerkt. Door samenloop van omstandigheden ging het bedrijf waar ik werkte failliet. Ik was net zwanger van mijn tweede zoontje en moest dus op zoek naar een nieuwe baan.

Hoe kwam je bij ons terecht?

Het zoeken naar nieuw werk bleek nog niet zo eenvoudig als zwangere. Ik heb deze tijd gebruikt om goed na te denken wat ik wilde. Ik vond het werk als Finance Manager leuk, maar ik miste toch de uitdaging en het werk was voor mij te routinematig. Via via kwam ik toen in contact met Q-Concepts. Na één gesprek op het kantoor in Maastricht was ik eigenlijk meteen enthousiast. De korte lijnen binnen Q en een partner die gewoon mee ‘vinken’ zet spraken me aan. Ook vond ik het erg leuk dat kantoor Limburg nog een echte start-up was, waardoor we samen met het team konden bouwen. Zo ben je toch een beetje ondernemer.

Wat zie je als jouw toegevoegde waarde voor klanten maar ook voor jouw collega’s?

Ons team in Maastricht is helaas nog steeds met name een mannenteam. Ik denk dat mijn toegevoegde waarde voor het team gelegen is in mijn soft skills. Als vrouw heb ik toch andere skills op het sociale vlak dan mijn mannelijke collega’s. Ik vind het heel belangrijk dat mijn collega’s lekker in hun vel zitten, zodat we samen kunnen vlammen.

Mijn toegevoegde waarde voor klanten ligt denk ik met name in het feit dat ik ervaring meeneem als finance manager. Als accountant ben je geneigd heel erg vanuit de jaarrekeningcontrole te denken, terwijl dit voor een klant niet altijd even relevant is. Ik denk dat ik door mijn ervaring een volwaardigere gesprekspartner voor mijn klanten ben geworden.

Daarnaast bouw ik makkelijk relaties met klanten op, waardoor de samenwerking over het algemeen soepel verloopt. Dit combineer ik met strak projectmanagement en een duidelijke communicatie. Samen met de klant zorgen we ervoor dat de controle naar behoren en binnen de gestelde deadlines wordt uitgevoerd.

Wat is kenmerkend voor jou?

Natuurlijk zou je dit eigenlijk aan mijn klanten of collega’s moeten vragen. Ik denk dat zij mij zien als een betrokken accountant en collega, die ook altijd oog heeft voor het persoonlijke vlak. Dat neemt niet weg dat ik af en toe direct kan zijn in mijn communicatie en zeker van me laat horen als ik het ergens niet mee eens ben.

Wat is jouw visie op het vak en de beroepsgroep?

De beroepsgroep komt vaak in een negatief daglicht te staan door rapportages van toezichthouders. Ik vind dit erg jammer, want de dingen die we goed doen hoor je vaak niet. Dit zorgt er ook voor dat jonge collega’s het vak niet meer interessant vinden. Het beeld heerst toch dat je heel hard moet werken en dat het vervolgens nog niet goed genoeg is wat je doet. Hierdoor verlaten steeds meer collega’s het vak na afronding van hun studie. Door de krapte op de arbeidsmarkt wordt de druk bij de “achterblijvers” alleen maar groter. Ik heb zelf bewust de keuze gemaakt om terug te keren als accountant. Ik vind dat ons vak heel veel te bieden heeft qua flexibiliteit en diversiteit.

Daarnaast vind ik het jammer dat zo veel vrouwen het beroep verlaten. Ik heb veel vrouwen zien vertrekken op het moment dat ze moeder werden. Zij konden de combinatie met hun gezin niet maken. Heel jammer, want ik kan mijn baan prima combineren met mijn gezin. Op vrijdag ben ik standaard thuis en de andere dagen leg ik ook bijna altijd de kinderen in bed. ’s Avonds gaat de laptop niet meer aan. Dit trek ik ook gewoon niet, omdat de jongste ’s nachts altijd nog een paar keer wakker is. Natuurlijk heb ik ook af en toe uitdagingen in mijn planning, maar ik merk dat dit samen met het team altijd wel wordt opgelost. Dat is ook meteen zo leuk aan onze relatief kleine vestiging: we zijn echt een team en zorgen er samen voor dat de klus geklaard wordt. Leuk voorbeeld daarvan is onze upgrade van het kantoor. In Maastricht hadden we een kantoor dat niet echt was ‘aangekleed’. Afgelopen zomer hebben we met het hele team de schouders eronder gezet en ons kantoor opgeruimd, gepoetst, geverfd en voorzien van een Q-look!

Geïnteresseerd in het verhaal van Ellen of wil je meer weten over Q, neem dan contact op met haar op 06-30731668. Of bel met Clemens van der Werf (recruiter) op 06-13841010.

Redactie
Redactie

Bij Qconcepts vinden we het belangrijk om onze kennis te delen. Daarom schrijven onze Q'ers regelmatig een blog over de sector waarin zij actief zijn of actuele wet- en regelgeving.

Mail Redactie