Nieuws

Werkdruk onder jonge accountants. Zonde, het kan ook anders!

3 min lezen

Clemens van der Werf

Clemens van der Werf  -  dinsdag 24 december 2019

De jeugd heeft de toekomst. Maar moet vroeg in de loopbaan binnen accountancy al op zoek naar mentale begeleiding. Au. Dat kan toch niet waar zijn?! Lees hier mijn nieuwjaarswens voor jonge accountants.

De aanleiding voor dit artikel: NBA Young Profs blijven werkdruk op de agenda zetten en organiseren een workshop onder begeleiding van een psycholoog.
https://www.accountancyvanmorgen.nl/2019/12/16/jonge-accountants-blijven-werkdruk-in-relatie-tot-kwaliteit-op-agenda-zetten/

Accountancy is een fantastisch en relevant beroep. De maatschappij heeft meer dan ooit behoefte aan zekerheid. En een accountant kan dat leveren. Een accountant mag bij vele organisaties onder de financiële motorkap kijken. En moet daar vervolgens wat van vinden. Zowel de betrokken organisaties als de maatschappij hechten veel betekenis aan het oordeel van de accountant. Een organisatie kan zich nl. verbeteren aan de hand van de bevindingen van de accountant. En de maatschappij ontleent comfort aan de positief-kritische blik van de accountant. Hoe zonde is het dan als de mooie en maatschappelijk relevante kant van het beroep wordt overschaduwd door de omstandigheden waaronder het vak wordt uitgeoefend.

Vanuit de historie is het ontstaan van een bepaalde organisatievorm en cultuur wel te verklaren. Accountantskantoren werden klassiek opgetuigd langs de lijnen van hiërarchie en discipline. Een grote organisatie en toenemende eisen vanuit de wetgever vragen ook om een strakke aansturing. De positieve gevolgen van deze organisatievorm waren het leveren van kwaliteit en het zijn van een gedegen leerschool. De negatieve gevolgen waren de focus op uren en procedures in plaats van op mensen. En dat breekt nu op. Jonge accountants worstelen meer dan ooit met de werk- en regeldruk. Het gevolg: jonge professionals raken overvraagd en zoeken een uitweg. Steeds vaker is de uitweg het verlaten van het vak. Want meer pauze nemen, is zeker goed. Maar veel jonge professionals zien meer pauze niet als duurzame oplossing. Het systeem en de cultuur veranderen daarmee nl. niet. Het legt ook een mismatch bloot. Generatie X en Y hebben behoefte aan authenticiteit, flexibel werken en willen zich ontwikkelen. Dat past minder goed binnen het keurslijf van een grote en traditioneel georganiseerd bedrijf.

Wat te doen? Natuurlijk ligt er een rol bij de NBA om mee te werken aan veranderingen. Maar het is vooral aan de kantoren zelf om zichzelf af te vragen of ze aan symptoombestrijding willen doen of dat zij zichzelf opnieuw willen uitvinden. En een bedrijfsmodel weten te bedenken dat een hoger aspiratieniveau heeft dan uren en assurance. En waarbinnen mensen centraal staan. Dat is mijn wens voor 2020.

Accountants die willen ervaren dat audit écht leuk is en uitgevoerd kan worden in een gezond werkklimaat, kunnen inspiratie opdoen bij Q-Concepts. Dit is een vernieuwend kantoor binnen accountancy en is gebouwd vanuit een heel andere filosofie. Het is een verhaal waar kwaliteit en mensen centraal staan.

Iemand die ons verhaal hoort, is meteen enthousiast. Te mooi om waar te zijn, dat hoor ik ook wel eens. Het is een combinatie van factoren wat voor enthousiasme en verbazing zorgt. Werken met senior professionals, zelfsturende teams, focus op kwaliteit (van werk en leven), vrijheid om te werken zoals je wil, informele sfeer, ontbreken van hiërarchie, ruimte in de planning, stimuleren persoonlijke- en teamontwikkeling, arbeidsvoorwaarden net zo goed als grote kantoren, teamspirit (wij ipv ik), extra inzet is vrijwillig en wordt extra beloond en combinatie audit en interim. Zo heb je meer tijd en plezier zonder in te leveren op uitdaging en arbeidsvoorwaarden. Zo kan audit dus ook!!

Je hebt het vast al door. Q-Concepts is een kantoor dat het anders doet. Zo hebben wij bijv. ook geen vacatures. Wij geloven dat het werk vanzelf volgt als je de juiste mensen hebt. Daarom nemen wij iedere audit professional aan die in de teamopbouw past en het Q-DNA heeft. Dat zorgt voor de perfecte match en ruimte in de planning. Wil je ontdekken of je het Q-DNA hebt, kom dan naar 1 van onze bijeenkomsten, bel of app mij op 06-13841010 of kijk op www.q-concepts.nl/werken-in-audit

Ter informatie: wij groeien met 20 tot 30 mensen per jaar en zijn nu met 90 Q-ers en 4 vestigingen (Den Bosch, Rotterdam, Maastricht en Arnhem). Begin 2020 openen we een kantoor in Amsterdam.

Clemens van der Werf
Clemens van der Werf

Clemens is talentmanager bij Qconcepts. Hij helpt financials op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en zet alles op alles om het vak interessant te houden voor hen.

Mail Clemens
Blijf in ontwikkeling met ons
Komt u even kijken?